muziekbus
Dit artikel is 19-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Osieck

Nederlands pianist en componist, geboren Amsterdam 25 januari 1910, gestorven Bloemendaal 22 juni 2000

Hans Osieck kreeg pianolessen van Elisabeth Aghina en Piet Vincent. Na zijn eindexamen HBS-B vervolgde hij zijn pianostudie aan de Musikhochschule in Stuttgart, waar hij in 1934 cum laude slaagde voor zijn solistenexamen. Zijn pianoleraren waren Walter Rehberg en Max Pauer.

Na zijn solistenexamen in 1934 trad Osieck op met een eigen Pianoconcert bij het Residentie Orkest en andere Nederlandse orkesten. Hij gaf in die tijd ook regelmatig concerten voor de radio.

Vlak voor de oorlog, van 1939 tot 1940, studeerde Osieck in Parijs bij de bekende Franse pedagoge en pianiste Yvonne Léfébure.

Van 1940 tot 1945 bouwde hij in Bloemendaal een lespraktijk op; door zijn weigering lid te worden van de 'Kultuurkamer' moest hij het geven van concerten onderbreken.

Na de oorlog zette hij zijn studie in Parijs voort en na 1949 in Duitsland.

Van 1949 tot 1951 trad Osieck regelmatig op in Duitsland, onder andere met de Berliner Philharmoniker. In 1951 vertrok hij voor een jaar naar Zuid-Afrika, waar hij bij het College of Music, verbonden aan de Universiteit, tijdelijk de plaats innam van een pianodocent die met ziekteverlof was.

In 1952 kwam Osieck terug naar Nederland. Hij vestigde zich in Eindhoven als pianodocent aan de Eindhovense Muziekschool. Na zijn pensionering in 1972 heeft Osieck vooral veel pianorecitals gegeven.
Sinds 1981 woonde hij weer in Bloemendaal.

Als componist is Osieck voornamelijk autodidact. Hij heeft verscheidene werken voor piano en orkest geschreven, waarvan vooral zijn Fantasie op 'In een blauw geruite kiel', zijn Concert voor twee piano's en het Pianoconcert bekendheid verwierven. Verder schreef hij ook kamermuziek en werken voor orkest.

De taal van Hans Osieck is, zoals zoveel Nederlandse muziek, niet eenvoudigweg in een geografisch hokje te plaatsen. Ondanks de speelse toets van zijn muziek is ze niet specifiek Frans, ondanks haar soms broedende, evocatieve sfeer, kernachtige harmoniek en degelijke factuur is ze ook niet Duits. Opvallend is wel dat Osieck een echte muzikantencomponist is, iemand die sterk vanuit de speelpraktijk werkt en zich ogenschijnlijk intuïtief door alles wat hij ziet en tegenkomt laat inspireren. bron: Suite concertante voor twee piano's en orkest vastgelegd (Koch Schwann 3-6556-2).

Bron: catalogus.donemus.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.