muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Leo Hassler

Hans Leo Haßler, ook wel genoemd H.L. Hasler (Haszler) gedoopt 26-10-1564 Nürnberg, gestorven 8-6-1612 Frankfurt am Main
Duits componist

Hans Leo Hassler kreeg zijn eerste muzikale opleiding bij zijn vader, de organist Isaak Hassler. In 1584 was Hassler de eerste Duitse componist die naar Italië ging om te studeren, waar hij in Venetië medeleerling was van Giovanni Gabrieli onder diens oom Andrea Gabrieli, organist van de San Marco.

In 1586 werd Hassler teruggeroepen naar Duitsland om privé-organist te worden van graaf Octavianus II Fugger in Augsburg, aan wie hij zijn eerste collectie Italiaanse canzonettas opdroeg in 1590. Hij bleef hier met enkele interrupties tot 1600. Hij was ook als organist verbonden aan de kerk S. Moritz en kreeg in 1600 de leiding over "der Augsburger Stadtpfeifer" (Stadspijpers).

In 1595 werd Hans Leo Hassler samen met zijn broers Jacob Hassler (1569-1618) en Caspar Hassler (1562-1618) in de adelstand verheven door Keizer Rudolf II.

Hij keerde terug naar Neurenberg in 1601 en werd het jaar daarop benoemd tot keizerlijk hofdienaar en kreeg de opdracht handelsreizen te ondernemen voor de keizer. In 1604 vertrok hij naar Ulm waar hij trouwde met de dochter van een handelaar (1605).

In 1608 verhuisde Hassler naar Dresden, waar hij benoemd werd tot hoforganist van de Saksische keurvorst en de leiding kreeg over diens muziekbibliotheek.

Zijn laatste jaren werden bedorven door ziekte en op 8 juni 1612 stierf hij in Frankfurt am Main aan de tering, terwijl hij Johann Georg vergezelde in Frankfurt voor de verkiezing van de nieuwe keizer.

Hans Leo Haßler hield zich intensief bezig met orgelbouw.

Hij componeerde acht missen en vele motetten voor de katholieke eredienst, maar ook Duitse psalmen voor de protestantse, verder madrigalen, Italiaanse en Duitse koorliederen en instrumentale stukken.
De melodie van zijn vijfstemmig liefdeslied Mein G'müth ist mir verwirret diende Johann Crüger als voorbeeld voor zijn passielied O Haupt voll Blut und Wunden (naar een gedicht van Paul Gerhardt) en werd gebruikt in J.S. Bachs Matthäuspassion. Hij was een meester in verschillende stijlen: streng contrapunt, veelkorige homofonie, koraalzettingen. Vele van zijn werken verschenen tijdens en na zijn leven in druk.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.