muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Krasa

Hans Krása

Hans Krása geboren Praag 30-11-1899, gestorven Auschwitz 17-10-1944
Tsjechisch componist

Hans Krasa was de zoon van een Tsjechische vader, die advocaat was en een Duits-Joodse moeder. Hij leerde als kind zowel piano- als vioolspelen en ging muziek studeren aan de Deutsche Akademie für Music und Darstellende Kunst in Praag, waar zijn leraar Alexander Zemlinsky was. Daarna werd hij vocaal oefenmeester aan het Deutsches Landestheater.

In 1927 volgde Krása Zemlinsky naar Berlijn, waar hij werd voorgesteld aan Albert Roussel. Krása maakte verschillende uitstapjes naar Frankrijk om bij Roussel te studeren, terwijl hij in Berlijn woonde. Uiteindelijk keerde hij terug naar Praag, waar hij zijn oude baan als oefenmeester aan het Deutsches Landestheater weer opnam.

In 1920 debuteerde Krása als componist met zijn Orchesterliedern op. 1 naar teksten van Christian Morgenstern. Een ander belangrijk werk was de kinderopera Brundibár, die hij samen met zijn vriend Adolf Hoffmeister (tekst) schreef, voor een wedstrijd georganiseerd in 1938 door het Ministerie voor Openbare Educatie.

Brundibár was gebaseerd op het toneelstuk Lysistrata van Aristophanes en was de laatste compositie die Krása voltooide voordat hij gearresteerd werd door de Nazi's op 10 augustus 1942. Na zijn arrestatie werd hij naar het getto Theresienstadt gestuurd, waar hij Brundibár herwerkte, dat 55 keer werd uitgevoerd in Theresienstadt. Krása beleefde zijn productiefste periode terwijl hij geïnterneerd was, hoewel enkele van zijn werken wegens de omstandigheden verloren zijn gegaan.

In de nacht van 16 oktober 1944 werd Krása naar Auschwitz gevoerd en omdat men hem te oud vond om te werken en hij een eventueel gevaar vormde voor de orde, werd hij direct na aankomst vergast.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.