muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Kox

Hans Kox geboren Arnhem 19-5-1930
Nederlands Componist

Kox, wiens vader koordirigent en organist was, studeerde van 1948 tot 1951 in Amsterdam piano bij Jaap Spaanderman en van 1951 tot 1955 compositie bij Henk Badings.

In 1953 debuteerde Kox als componist bij de Stichting Gaudeamus met een strijktrio. Van 1957 tot 1970 was hij directeur van de muziekschool te Doetichem, van 1970 tot 1974 adviseur van het Noordhollands Philharmonisch Orkest (Haarlem) en van 1974 tot 1984 docent compositie aan het Utrechts Conservatorium.

Composities
Hans Kox ontving veel compositieopdrachten, zowel uit Nederland als uit het buitenland (onder andere van het Concertgebouworkest, Cultuurfonds Buma, de Nederlandse regering; uit Duitsland, België, Venezuela en de Verenigde Staten).
Voor het Internationale Muziekconcours Scheveningen 1987 schreef hij het 'verplichte werk' Le Songe du Vergier, voor cello en orkest. Uit 1989 dateert het oratorium Sjoah, voor soli, koor en orkest. Ter herdenking van veertig jaar bevrijding componeerde Kox de Anne Frank Cantate (A Child of Light), die in première ging op 4 mei 1985. Dit werk behoort tot het oorlogsdrieluik bestaande uit In those Days, Requiem for Europe en de Anne Frank Cantate. Voorts schreef hij de opera's, o.a. Dorian Gray en Das grüne Gesicht, de cantate Credo quia absurdum, drie symfonieën en de viool en celloconcerten. In maart 2003 ging zijn opera Rochester's second bottle in première in Birmingham. In opdracht van De Doelen componeerde hij zijn vierde vioolconcert voor de Britse violist Daniel Hope en het Rotterdams Kamerorkest (première mei 2005).
Zijn composities worden regelmatig uitgevoerd in binnen- en buitenland.

Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag verscheen in mei 2005 de biografie van Hans Kox, geschreven door Bas van Putten.

Kox ontving verschillende prijzen, onder andere werd in 1954 zijn Preludium en Fuga bij het Internationale Orgelconcours te Haarlem bekroond; in 1956 ontving hij de Culturele Prijs van de Gemeente Arnhem en de Muziekprijs van de Gemeente Amsterdam; in 1959 de Visser-Neerlandiaprijs voor zijn Eerste Symfonie; in 1970 de Prix Italia voor In Those Days en in 1974 de eerste prijs van het Rostrum of Composers voor L'Allegria.

websites: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.