muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Koessler

Hans Koessler geboren Waldeck/Fichtelgebirge 1-1-1853, gestorven Ansbach 23-5-1926
Duits componist

Hans Koessler studeerde van 1874 tot 1877 orgel en compositie bij Joseph Rheinsberger in München. Daarna werd hij leraar theorie en koorgezang aan het conservatorium van Dresden en dirigent van de Dresdener Liedertafel.

Vanaf 1882 tot aan zijn pensioen in 1908 onderwees Koessler eerst orgel en koorgezang aan de Muziek Academie van Boedapest, waar hij later ook professor compositie werd.

Tot zijn studenten behoorden de beste Hongaarse componisten van die tijd, waaronder Zoltán Kodály, Béla Bartók, Emmerich Kálmán, Ernst von Dohnányi en Leó Weiner. Hij werd over het algemeen beschouwd als de beste compositieleraar in Oostenrijk-Hongarije tijdens de jaren 1890 en het eerste deel van de 20ste eeuw.

Na zijn pensionering in 1908 keerde Koessler terug naar Duitsland, maar werd door bemiddeling van Kálmán en Dohnányi weer aangesteld, om hem te verzekeren van een bescheiden inkomen.

Koessler componeerde meer dan 130 werken, waaronder een opera, twee symfonieën, symfonische Variaties voor Orkest, een vioolconcert, een mis voor vrouwenkoor en orgel, psalmcomposities en kamermuziekwerken waaronder twee strijkkwartetten, een strijkkwintet en een sextet en zijn Trio Suite voor Piano, Violin en Viola.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.