muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Knappertsbusch

Hans Knappertsbusch geboren Elberfeld, 12-3-1888, gestorven München, 25-10-1965
Duits dirigent

Knappertsbusch studeerde filosofie aan de universiteit van Bonn en directie bij Steinbach, aan het conservatorium te Keulen.

Een aantal zomers assisteerde Knappertsbusch Siegfried Wagner en Hans Richter te Bayreuth. Hij was dirigent van de opera's te Elberfeld (1913-1918), Leipzig(1918-1919) en Dessau (1919-1922). Toen Bruno Walter München verliet om naar New York te gaan, volgde Knappertsbusch hem op van 1922-36 als Generalmusikdirektor van de Beierse Opera te München. Doordat hij zich de woede van Goebbels op de hals haalde, werd zijn contract ingetrokken. In diezelfde tijd trad hij vaak op in Wenen en Salzburg, tijdens de Duitse bezetting van Oostenrijk.

In 1936 trad hij voor het eerst op als gastdirigent bij de Weense Staatsopera. Vanaf 1937 tot aan zijn dood dirigeerde Knappertsbusch vele malen het Wiener Philharmoniker.
Van 1938-50 was hij Generalmusikdirektor van de Weense Staatsopera, hiermee de politiek van de nazi's negerend, dat geen enkele Duitse artiest in Oostenrijk mocht werken. In diezelfde tijd werd hij een van de rijzende artiesten van het Salzburg Festival. Hij bleef optreden in Wenen en Salzburg tijdens de Duitse bezetting van Oostenrijk.

Na WO II keerde Knappertsbusch terug naar München. Hij trad in vele Europese landen als gastdirigent op en hij was befaamd om zijn interpretaties van Richard Strauss, Ludwig van Beethoven, Richard Wagner en Anton Bruckner

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.