muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Jelmoli

Hans Jelmoli geboren Zürich 17-1-1877, gestorven Zürich 6-5-1936
Zwitsers componist, dirigent en pianist

Hans Jelmoli werd geboren in een welvarende familie, de bekende Jelmoli's, oprichters van Zwitserlands bekendste warenhuis, dat nog steeds bestaat. Zijn muzikale educatie vond plaats onder de leiding van Bernhard Scholz en Ivan Knorr en daarna bij Engelbert Humperdinck aan het Hoch conservatorium in Frankfurt am Main. Jelmoli studeerde piano bij Ernst Engesser.

Van 1898 tot 1899 werkte Jelmoli als derde dirigent aan het Stadttheater in Mainz en van 1899 tot 1900 als tweede kapelmeester en koormeester aan het Stadttheater in Würzburg.

Daarna keerde Jelmoli terug naar Zürich, waar hij werkte als componist, pianist, muziekcriticus en later als lid van het bestuur van onderzoekers van de lokale muziek academie. Zijn uitstekende reputatie als concert solist, kamermusicus en begeleider van de zangstem leidde tot vele concerten binnen en buiten Zwitserland.

Jelmoli was een buitengewoon beschaafde man, wiens talent voor buitenlandse talen hem de gelegenheid bood libretti te vertalen voor andere componisten, waaronder bijvoorbeeld Pierre Maurice's succesvolle komische opera La nuit tous les chats sort Gris.

Jelmoli was een groot bewonderaar van Busoni, die op zijn beurt een gezond respect voor Jelmoli had. Maar ontzag en een zekere verlegenheid leken Jelmoli tegen gehouden te hebben ooit contact met zijn idool te zoeken.

Hans Jelmoli componeerde een zestal opera's, toneelmuziek, een cantate, pianomuziek, koorwerken (waaronder Canti Ticinesi en liederen. Grote bekendheid verkregen zijn liederen op Zwitsers- dialectische teksten. Verder schreef hij onder meer F. Busonis Zücherzeit

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.