muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Gal

Hans Gál geb. Brunn am Gebirge (bij Wenen)5-8-1890, gest. Edinburgh 3-10-1987
Oostenrijks componist en musicoloog

Hans Gál studeerde vanaf 1908 compositie bij Eusebius Mandyczewski en muziekgeschiedenis bij Guido Adler aan de universiteit van Wenen, waar hij in 1913 zijn doctoraal behaalde op het werk van de jonge Beethoven. Twee jaar later won hij de Oostenrijkse Staatsprijs voor compositie.

Van 1919 tot 1929 was hij docent in muziektheorie aan de universiteit en in de periode tussen W.O. I en 1933 rees zijn ster als componist, in het bijzonder met zijn tweede opera Die heilige Ente (1923), die in zo'n twintig theaters werd uitgevoerd.

Nadat hij de Columbia Schubert eeuwprijs voor zijn Sinfonietta had gewonnen in 1928, werd hij directeur van het conservatorium van Mainz van 1929-33. Nadat Hitler aan de macht kwam in 1933 werd hij weggestuurd en de uitvoering en publicatie van zijn werk werd verboden omdat hij Joods was.

Hij keerde terug naar Oostenrijk, waar hij dirigent van het Bachkoor werd. In 1938 na de Anschluss vluchtte hij naar Engeland.

Sir Donald Francis Tovey (1875-1940, hoogleraar in Edinburgh sinds 1914) nodigde hem uit om naar Edinburgh te komen, waar Gàl zich in 1939 vestigde en in 1945 lector werd aan de universiteit van Edinburgh. Vanaf dat moment speelde hj een belangrijke rol in het muziekleven van de stad, niet alleen als lector maar ook als dirigent, pianist muzikale persoonlijkheid en lid-oprichter van het Edinburgh International Festival.
Hij bleef actief als componist maar kreeg nooit meer zijn roem terug van voor de oorlog en zijn werk is relatief weinig bekend.

Van zijn 110 gepubliceerde werken, was meer dan de helft in Schotland gecomponeerd. Zijn waarden waren diep geworteld in de traditie van de Oostenrijks-Duitse muziekstijl.
Hoewel in eerste instantie beïnvloed door Brahms, had hij op zijn twintigste een eigen uitgesproken muzikaal idioom ontwikkeld, waaraan hij, ondanks veranderingen in de muzikale trends, trouw bleef. Zijn stijl verbindt vele elementen: de helderheid, de luchtige humor, en het formele meesterschap van het vroege Classicisme; de chromatische harmonie en uitgebreide tonaliteit van de vroege 20ste eeuw, pre-seriële muziek; een Schubertiaanse liefde voor melodie; de lyriek en ingehouden emotie van Brahms en de contrapuntische structuur die fundamenteel bleef voor zijn stijl. Zijn diepe inzicht in het leven en werk van grote musici komt tot uiting in zijn boeken over Brahms, Schubert, Wagner en Verdi.

Werken: opera's; orkestmuziek; koormuziek; kamermuziek en instrumentale muziek; pianomuziek en liederen.

Bron: www.schoenberglaw.com

Voor meer informatie zie: www.hansgal.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.