muziekbus
Dit artikel is 12-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Bronsart von Schellendorf

Duits componist en pianist, geboren Berlijn 11 februari 1830, gestorven München 3 november 1913

Hans Bronsart von Schellendorff stamde uit een Pruisische officiersfamilie. In 1849 werd hij leerling van Siegfried Dehn en studeerde hij bovendien aan de universiteit van Berlijn. In 1853-54 sloot hij zich aan bij de kring rondom Franz Liszt in Weimar en werd vanaf 1857 door Liszt onderwezen. In deze periode leerde Bronsart von Schellendorf Richard Wagner, Hector Berlioz, Hans von Bülow, Felix Draeseke, Wendelin Weißheimer en Johannes Brahms kennen.

In 1857 speelde hij de pianopartij bij de première van het tweede pianoconcert van Liszt, met Liszt als dirigent. Toen het concert gepubliceerd werd droeg Liszt het op aan Bronsart von Schellendorff.

In de daaropvolgende jaren maakte Schellendorff uitgebreide concertreizen, die hem naar Parijs en St. Petersburg voerden.

In 1861 trouwde Schellendorf met Ingeborg Starck, een leerling van Liszt en en eveneens pianiste en componiste van meerdere opera's.

In navolging van zijn vriend Hans von Bülow nam hij in 1865 de leiding over het Berliner Gesellschaft der Musikfreunde. Twee jaar later werd Schellendorff directeur van het koninklijk theater in Hannover. In 1887 werd Bronsart von Schellendorf tot Generalintendant (bedrijfsleider en artsitiek leider) van het Hoftheater in Weimar benoemd. In 1895 ging hij met pensioen en hij bracht zijn laatste jaren door in Rottach-Egern, Pertisau en München, waar hij 1913 stierf.

Bronsart von Schellendorf was van 1888 tot 1898 voorzitter van de Allgemeinen Deutschen Musikverein.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.