kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hanns Eisler

Hanns Eisler geb. 6-7-1898 Leipzig, gest. 6-9-1962 Oost-Berlijn
Duits componist

Van 1919 tot 1923 studeerde Hanns Eisler bij Arnold Schönberg en Anton Webern in Wenen. In 1924 verhuisde hij naar Berlijn om er te gaan doceren aan het Klindworth-Scharwenka-Conservatorium. Vier jaar later, in 1928, werd Eisler docent aan de Marxistische Arbeiterschule. Eisler werkte vanaf 1930 intensief samen met Bertolt Brecht en schreef de muziek voor verscheidene van diens teksten.

Na de machtsgreep van de nazi's, in 1933, emigreerde Eisler via Oostenrijk, Denemarken en Spanje naar de Verenigde Staten waar hij zich vestigde in 1938. Hij werd leraar compositie aan de New School for Social Research in New York en aan de University of Southern California in Los Angeles. Hier componeerde hij vnl. filmmuziek, die later veelvuldig werd omgewerkt tot orkest- of kamermuziek. Samen met Adorno schreef hij daar ook het boek Composing for the films (1947). In 1948 werd hij wegens 'communistische subversie' het land uitgezet en keerde Eisler terug naar Wenen.

Twee jaar later in 1950 vestigde hij zich te Oost-Berlijn waar hij werd aangesteld als leraar compositie aan de Deutsche Akademie der Künste en aan de pas opgerichte Deutsche Hochschule für Musik, die later naar hem is vernoemd.
In diezelfde tijd kreeg hij de nationale muziekprijs van de Duitse Democratische Republiek. Oorspronkelijk stond hij geheel in de ban van Schönberg, later maakte hij zich los van de doctrines van zijn leermeester en componeerde naar 'proletarische' maatstaven. Hij componeerde in deze tijd koormuziek voor arbeiders , strijdliederen, cantates en fillmuziek.
Hij was de leraar van Siegfried Matthus en componeerde het volkslied van de DDR, Auferstanden aus den Ruinen [Verrezen uit de ruïnes].

De Tsjechische componist Alois Hába vatte het werk van Hanns Eisler als volgt samen: "De muziek van Hanns Eisler verbindt de beweeglijkheid van een Mozart, de lyriek van een Schubert, de lapidaire meerstemmigheid en vormelijke kracht van een Bach en de nieuwsoortige harmonische contrastwerking van een Schönberg met een krijgshaftige inzet voor de ontwikkeling van betere sociale levensvormen. Eislers oeuvre vormt een unieke synthese van traditionele en nieuwe uitdrukkingsmiddelen en geeft op meesterlijke wijze gestalte aan de thema's van het socialisme (communisme)."

Eisler componeerde de muziek voor meer dan 40 toneelstukken, schreef filmmuziek, vocale muziek, cantates en ongeveer 500 liederen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 14.