muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hanna Beekhuis

Hanna Beekhuis geb. 24-9-1889 Leeuwarden - gest. 2-2-1980
Nederlands componiste

Zij ontving haar muzikale opleiding bij Peter van Anrooy, Otto Barblan (Genève) en Frits Schuurman. Ook studeerde zij aan het Conservatorium te Keulen, waar zij compositielessen had van E. Strässer en van Bölsche en het diploma voor piano behaalde. Daarna is zij nog leerlinge geweest van Dirk Schäfer en Bernard Stavenhagen.

Na haar eindexamen piano vormde zij een trio met To van der Sluys (zang) en Johan Feltkamp (fluit) en trad zij verscheidene malen op met Nederlandse orkesten in concerten van Mozart, haar lievelingscomponist.
In het begin van de jaren dertig richtte zij de vereniging Kunst in intieme kring op, waarvan het doel was kunstenaars de gelegenheid te bieden hun werk ook eens te laten zien of horen zonder de overbelasting van 'het stukje in de krant'.

In 1951 werd Cupidootje bekroond en in 1961 ontving zij een gouden medaille en een erediploma in Buenos Aires voor Reflets du Japon.

Werken van haar hand zijn onder andere: Suite Cataloniaen Vijf Miniaturen, voor orkest; verschillende liederen met orkest en een groot aantal met piano en met enige instrumenten; kleinere werken voor vrouwenkoor, mannenkoor en vocaal kwartet; kamermuziek: pianostukken, Rondo Capricciosovoor fluit en piano, Sonatine voor fagot en piano, Elegie en Humoreske voor blaaskwintet, en enige werken voor koor, soli en kamerorkest.
Zij liet zich vooral inspireren door Strawinsky, daarnaast door Debussy en Ravel.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.