kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Han de Vries

Nederlands hoboïst, geboren 1941 in Den Haag.

De Vries studeerde aan het Amsterdams Conservatorium bij Haakon Stotijn , eerste hoboïst van het Concertgebouworkest en daarvoor bij diens vader Jaap Stotijn aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Toen hij 22 was werd hij al benoemd tot docent van het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, en werd hij eerste hoboïst van het Concertgebouworkest. Na 7 jaar ging hij uit het orkest om zich volledig te kunnen wijden aan solospelen en kamermuziek.

De Vries wordt beschouwd als de leidende exponent van de Nederlandse hoboschool. Naast de moderne hobo speelde hij ook barokhobo. Veel componisten schreven speciaal voor hem nieuwe stukken voor hobo, waaronder Louis Andriessen, Willem Breuker, Morton Feldman, Bruno Maderna en Peter Schat.

De Vries was winnaar van diverse prijzen, waaronder de Prix d'Excellence. Ook met de opnames die hij maakte won hij prijzen, waaronder twee Edisons (waarvan een met pianist Rudolf Jansen).

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Han_de_Vries.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 10.