muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hamilton Harty

Sir Hamilton Harty geboren 4-12-1879 Hillsborough/Ierland, gestorven 19-2-1941 Hove/Engeland
Iers componist, dirigent, pianist en organist

Harty's eerste leraar was zijn vader de kerkorganist William Harty, bij wie hij altviool, piano, orgel en de beginselen van contrapunt studeerde. Op zijn twaalfde was hij al organist aan de Magheragall Church, regio Antrim en in november 1895 werd hem een nieuwe post aangeboden aan de St Barnabas Church in Belfast. Later kreeg hij een functie aan Christ Church in Bray, regio Wicklow, in de buurt van Dublin. In de tij tijd dat hij daar werkte kreeg hij veel hulp en aanmoediging van Italiaanse componist Michele Esposito, toentertijd professor in piano aan de Royal Irish Academy of Music in Dublin.

In 1901 nam hij ontslag als organist in Bray en kreeg hij een post aan All Saints Church in Norfolk Square Londen, wat echter slecht een week duurde nadat hij ruzie had gehad met de predikant.

Hij drukte al snel zijn stempel op de Londense muziekscene, niet alleen als componist maar ook als bijzonder begaafd begeleider.

Nadat Hans Richter hem in maart 1911 gevraagd had één van zijn eigen composities te dirigeren With the Wild Geese met het London Symphony Orchestra, begon dirigeren meer van zijn tijd in te nemen. Hierop volgend werd hij geëngageerd voor het gehele seizoen 1912-13 van de London Symphony Orchestra concerten in de Queen's Hall.

Dankzij de voorspraak van zowel Sir Thomas Beecham en Albert Coates, werd Harty in 1920 aangesteld als permanent dirigent van het Hallé Orchestra, een positie die hij behield tot 1933. In deze tijd introduceerde hij vele nieuwe werken van componisten zoals Sibelius, Bax, Walton en Richard Strauss, hoewel zijn eigen twee 'private deities' (eigen godheden, zoals hij ze noemde) Mozart en Berlioz waren. Als dirigent werd zijn naam in het bijzonder geassocieerd met Berlioz met wie hij een levenslange affiniteit behield. Hij maakte ook veel indruk gedurende zijn tournees door de VS in de jaren 1930, een hechte relatie ontwikkelend met het Chicago Symphony Orchestra.

Onder Harty's vele onderscheidingen zijn oa een lidmaatschap van het Royal College of Music in 1924, ere-doctoraten van Trinity College, Dublin in 1925, van Manchester University in het jaar erop, Queen's University, Belfast in 1933 en de Paul University, Chicago in 1936. Hij werd in 1925 geridderd en ontving de gouden medaille van de Royal Philharmonic Society in 1934.
Hamilton Harty stierf in Hove op 19 februari 1941.

Als componist was Harty voornamelijk autodidact, zijn methode was te leren van grote orkestrale meesters. Hij is het meest bekend om zijn orkestmuziek, die globaal in drie hoofdcategorieën te verdelen is: ten eerste programma muziek, gebaseerd op Ierse thema's of legenden, zoals: An Irish Symphony (1904, herzien 1915 en 1924), With the Wild Geese (1910), Irish Variations (1912), In Ireland (1935) en The Children of Lir (1938); ten tweede, de meer onverbloemde klassieke nwerken zoals het Violin Concerto (1908) geschreven voor Josef Szigeti, en het virtuoze Piano Concerto (1922); en als laatste zijn daar zijn transcpripties van muziek van Handel en Field.

In 1904 won hij een prijs in de jaarlijkse muziek wedstrijd 'Feis Ceoil' in Dublin, met het werk An Irish Symphony, een voornamelijk autobiografisch werk in 4 delen, waarin een aantal bekende tradionele melodieën verwerkt zijn. An Irish Symphony wordt terecht beschouwd als één van Harty's beste werken en laat duidelijk zijn grote flair voor levendige orkestratie zien.

Bron: www.naxos.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.