muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Halfdan KjerulfHalfdan Kjerulf geboren Oslo 17-9-1815, gestorven Grefsen 11-8-1868
Noors componist, docent, dirigent en criticus

Halfdan Kjerulf kreeg zijn eerste muzikale onderricht van Lars Roverud en Otto Wetterstrand, die in die tijd beide actief waren als muziekleraren in de stad. Kjerulf leerde piano spelen, en waarschijnlijk de beginselen van muziektheorie van Roverud.

Net als zijn vader, die een hoge positie in het ministerie van financieën bekleedde, was hij van plan ambtenaar te worden en ging rechten studeren. In 1839 moest hij zijn studie onderbreken vanwege ernstige ziekte en hij hervatte zijn studie noiit meer.

In de zomer van 1840 maakte hij een uitstapje naar Parijs. Dit reisje werd voor hem van grote betekenis, doordat hij in Parijs een bloeiend muziekleven aantrof met uitstekende concertuitvoeringen van zowel de Weense classisisten als de vroege romantische componisten. Ook maakte hij kennis met de muziek van Berlioz, die in die tijd in de Franse muziek een controversiële figuur was.

De winter en lente van 1840-41 waren een moeilijke tijd voor Kjerulf; zijn zuster, vader en broer stierven. Na de dood van zijn vader was Halfdan als oudste kind verplicht bij te dragen in het onderhoud van de familie. Hiervoor nam hij een baan aan als buitenlands redacteur van Den Constitutionelle, één van de twee belangrijkste kranten in Oslo van die tijd.

In de herfst van 1841 publiceerde Kjerulf zijn eerste volume composities bestaande uit zes liederen. Gedurende de jaren 1840 studeerde Kjerulf compositie voor zichzelf. Hij dirigeerde Het Noorse Studenten Mannenkoor en vanaf 1845, toen hij stopte met werken voor de krant, werd hij muziekleraar.

Kjerulf was niet tevreden over zijn theoretische kennis, maar had niemand tot wie hij zich kon richten voor leiding, totdat in 1848 Carl Arnold naar Oslo kwam. Kjerulf ging bij hem studeren en Arnold hielp hem een studiebeurs te verkrijgen waarmee hij in het buitenland kon gaan studeren in 1849-51. Kjerulf ging eerst naar Kopenhagen, waar hij bij Niels W. Gade studeerde, dan in 1850 naar het conservatorium van Leipzig, waar een van zijn leraren Ernst Friedrich Richter was. Hier op de leeftijd van 35 jaar kreeg Halfdan voor het eerst een degelijke conservatorium opleiding.

Hij keerde terug naar Oslo in 1851 en nam zijn werk als muziekleraar weer op. Hij leefde stil en teruggetrokken en verwikkelde zich niet diepgaand in het openbare muzikale leven.

Pas tegen het einde van zijn leven kreeg Kjerulf enige erkenning voor zijn composities. In 1863 werd hij lid van de Koninklijke Zweedse Academie voor Muziek. In zijn latere jaren werd hij ernstig ziek en stierf op 11 augustus 1868.

Van Kjerulfs oeuvre zijn de liederen met pianobegeleiding en de koorwerken tegenwoordig het bekendst. Hij schreef ook een aanzienlijk hoeveelheid pianowerken. Zijn composities zijn een duidelijke reflectie van zijn bewondering voor de Duitse Romantiek. Zijn muzikale stijl toont de invloed van Schumann; in zijn pianomuziek was Chopin waarschijnlijk ook één van zijn voorbeelden.
Veel van zijn werken hebben echter een onmiskenbaar Noors geluid, dat duidelijk de invloed van de Noorse volksmuziek verraadt.

website: www.mic.no

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.