muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

HairPoster voor de musical Hair, 1970

(musical) Hair, The American Tribal Love-Rock Musical in 2 bedrijven van Galt MacDermot (muziek), Gerome Ragni en James Rado (songteksten en boek).

De musical Hair werd in 1967 voor het eerst opgevoerd en bracht het levensgevoel van de toenmalige hippiegeneratie op de planken.
In een opeenvolging van afzonderlijke (muziek)scènes met losse raamhandeling worden de idealen, voorstellingen en de bewuste outsiderrol van deze jongeren als thema behandeld. Hun hang naar drugs, het pleidooi voor vrije sex, de afkeuring van het establishment en vooral hun anti-oorlogshouding, die voor de jonge Claude een probleem wordt omdat hij net zijn oproepingsbevel voor militaire dienst in Vietnam heeft gekregen.

De première van de musical vond plaats op 29 oktober 1967 tijdens het New York Shakespeare-festival in het Florence Sutro Anspacher Theatre.

Tot de eerste enscenering op Broadway verliepen toch nog zes maanden, waarin het werk volledig herbewerkt werd en met negen nieuwe songs werd aangevuld. In deze versie werd het uiteindelijk een wereldsucces, dat in 1979 ook als film onder de regie van Milos Forman werd vereeuwigd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.