muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

HaFaBra

HaFaBra is een uitdrukking die gebruikt als verzamelnaam voor harmonie, fanfare en brassband.

De eerste amateurblaasorkesten werden gevormd in de 19de eeuw. De oprichters bekommerden zich om 'muziek voor het volk'; de arme klasse kon zich de fraaie symfonische concerten van de elite immers niet veroorloven. In de verzuilde samen-leving maakte amateurmuziek bovendien onderdeel uit van een beschavingsoffensief. Gevoel voor orde, samenwerken in harmonie - het blaasorkest kon uitstekend dienen als model voor maatschappelijke omgang.
De professionalisering van de blaassector kwam op gang in de jaren vijftig van de 20ste eeuw. De organisatiegraad groeide spectaculair. Conservatoria stelden een vakopleiding in voor hafabra-dirigenten. Het dorpskarakter van het concourswezen - vrolijk op de hak genomen in Bert Haanstra's speelfilm Fanfare - werd aangepakt. Het Wereld Muziek Concours in Kerkrade ontwikkelde zich tot het belangrijkste in-ternationale festival voor blaasmuziek ter wereld. En vanuit Hilversum droeg de KRO z'n steentje bij aan de emancipatie van de blaasmuziek. (Websites: HaFaBra-examen. Dit is de afkorting voor Harmonie Fanfare Brassband. Op het moment van het examen speelt de leerling dan ook al een "echt" instrument.
Na het behalen van het HaFaBra A deel van het examen, kan er in een orkest gespeeld gaan worden, meestal een harmonie, fanfare of een brassband. De keuze voor het type orkest is mede afhankelijk van wat de instrumentkeuze. Als je koper speelt (trompet, trombone, bugel, euphonium, cornet, bas) kan je bij een Brassband terecht. Als je een houten instrument speelt (blokfluit, klarinet, dwarsfluit, hobo, saxofoon of fagot) kan je vaak beter bij een harmonie gaan spelen. Bij een fanfare speelt ook alleen maar koper, inclusief een aantal saxofoons. En natuurlijk is er nog het slagwerk wat bij alle drie typen orkest gebruikt om het ritme te bewaken. nl.wikipedia.org)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.