kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gyorgy Kurtag

György Kurtág geboren Lugoj 19-2-1926
Hongaars componist en pianist van Roemeense afkomst

György Kurtág is een leidende componist uit Hongarije, die wereldwijd uitgevoerd wordt. Erfgenaam van het expressionisme van Anton Webern, met een voorkeur voor miniaturen en een grote verscheidenheid van menselijke emotie onderzoekend.

Kurtág nam vanaf 1940 pianolessen bij Magda Kardos en studeerde compositie bij Max Eisikovits in Timisoara. Toen hij naar Boedapest verhuisde ging hij in 1946 aan de Franz-liszt Academie studeren, waar hij leerling was van Sándor Veress en Ferenc Farkas in compositie, van Pál Kadosa in piano en van Leó Weiner in kamermuziek.

In 1957-58 studeerde Kurtág in Parijs bij Marianne Stein en woonde de lessen bij van Olivier Messiaen en Darius Milhaud. Dit resulteerde in een heroverweging van zijn ideeën over compositie en karakteriseerde het eerste werk dat hij schreef na zijn terugkeer in Boedapest, een strijkkwartet, opus 1.

Van 1958 tot 1963 werkte György Kurtág als repetitor aan de Béla Bartók Middelbare School voor Muziek in Boedapest en van 1960 tot 1968 bij de Nationale Filharmonie. Vanaf 1967 was hij assistent van Pál Kadosa aan de Liszt Academie en jaar daarop doceerde hij kamermuziek en piano aan deze Academie. Hij behield deze post tot aan zijn pensioen in 1986, maar bleef lesgeven tot 1993.

In de tachtiger en negentiger jaren beleefde Kurtág zijn internationale doorbraak en ging hij steeds meer buiten Hongarije werken; eerst vanwege zijn werk als muziekpedagoog (hij was leraar van Zoltán Kocsis), maar later ook als componist. Hij was composer in residence bij het Berliner Philharmoniker (1993-1994), bij het Vienna Konzerthaus (1995), in Nederland (1996-98), weer in Berlijn (1998-99) en in Parijs op uitnodiging van het Ensemble Intercontemporain, Cité de la Musique en het Festival d'Automne. In 2001 vestigde hij zich in het Franse Saint-André-de-Cubzac.

Veel van Kurtágs werken ontwikkelen ruimtelijke horizonten, waaronder …quasi una fantasia… (1987-88) en Op.27 No.2 Dubbel Concerto (1989-90). Hij maakte belangrijke contributies aan het kamermuziekrepertoire, waaronder drie strijkkwartetten en Hommage à R Sch (1990) voor klarinet, viola en piano. Hij was geïnteresseerd in het opleiden van musici, toegelicht door een serie van pianostudies Játékok (1975- ). Verder waren leidende dirigenten voorvechters van zijn muziek, waaronder Claudio Abbado, Simon Rattle, Christoph von Dohnányi en Peter Eötvös.

Zijn inspanningen werden bekroond met verschillende internationale opdrachten en prijzen. In 2006 won György Kurtág de prestigieuze Grawemeyer Award for Music Composition voor zijn werk Concertante Op. 42.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 12.