muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gwendolyn SommereynsGwendolyn Sommereyns geboren 24 november 1982
Belgisch componiste

Toen zij 12 jaar was schreef Gwendolyn Sommereyns reeds haar eerste stukjes voor piano en werd op haar veertiende door Sabam erkend als componist. Wat later werd Gwendolyn tweemaal laureaat van het KBC Aquarius Compositieproject voor Jongeren, in 1998 met Sémira (voor piano solo) en in 1999 met Oh, fruscio del bel canneto (voor sopraan en piano).
Toen zij afstudeerde aan de muziekacademie kreeg zij twee gemeentemedailles, voor muziektheorie (met grote onderscheiding) en voor piano (met grootste onderscheiding).

Sinds 2000 studeert Gwendolyn aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar zij reeds eerste prijzen voor notenleer, geschreven harmonie en contrapunt behaalde, evenals het kandidatuurdiploma voor piano. Ondertussen volgde Sommereyns een compositiestage bij Wim Henderickx (Neerpelt, 2001) en werd zij tweemaal laureaat van de Muzizoek Compositiewedstrijd, in 2002 met Endeavour (voor strijkkwartet) en in 2003 met Avalon (voor gemengd koor).
Tijdens haar opleiding in de meestergraad schriftuur-compositie aan het Lemmensinstituut werd Sommereyns begeleid door Jan Van der Roost, Kurt Bikkembergs en Luc Van Hove. Zij studeerde met grote onderscheiding af in 2005.

Laatst nog werd Gwendolyn Sommereyns bekroond tijdens de ISME - Compositiewedstrijd 2003. Haar werk Cascade voor harp solo kreeg de Tweede Prijs Piet Vermeulen en de Speciale Prijs voor de beste compositie voor Harp of Piano. Ook bij de Provinciale Prijs Muziekcompositie 2003 voor Hafabra (Vlaams-Brabant) werd zij opgemerkt met het werk Phoenix (voor harmonieorkest) en behaalde een aanmoedigingsprijs. In 2004 componeerde zij Myst voor harp solo, het opgelegde werk voor de wedstrijd Axion Classics van Dexia Bank en maakte ze verschillende koorbewerkingen in het kader van het Europees Muziekfestival voor de jeugd te Neerpelt. Intussen werkt Gwendolyn ook opdrachten uit voor het SPECTRA ensemble en Jongart.

Tot slot nog een greep uit haar overige recente werken:
Even a small breath or blown up dust from earth becomes an echo to eternity (trio voor viool, cello en piano), Endeavour (versie voor strijkorkest), Fleuves d'arbres (hobo en klarinet in Bes of A), Petra Eterna (harp solo) en Stone Dance (viool en contrabas).

In de koorcompositiewedstrijd 2005 ingericht door Euprint in samenwerking met Capella di Voce, won Sommereyn de eerste prijs met haar werk Poor Corydon in de categorie gemengde stemmen.

Enkele werken van Gwendolyn worden uitgebracht bij de muziekuitgeverij Euprint.

website: www.gwendolynsommereyns.com

Bron: www.muziekcentrum.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.