muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Guus Janssen

Guus Janssen geboren Heiloo 1951
Nederlands componist en pianist

Guus Janssen studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, piano bij Jaap Spaanderman en Ton Hartsuiker en compositie bij Ton de Leeuw.
Als pianist, klavecinist trad hij op met onder meer John Zorn, George Lewis, Han Bennink en Gidon Kremer, en sinds begin jaren tachtig met zijn eigen ensembles, van (piano) trio tot 11-tet en (opera) orkest.

In 1980 was hij tijdens het Warschauer Herbst Festival solist in zijn 'pianoconcert' Dans van de malic matrijzen. Eveneens in 1980 ging zijn orkestwerk Toonen in première tijdens de Donaueschinger Musiktage.

Janssen treedt op met Theo Loevendie, Evan Parker, Maarten Altena en anderen en leidt het Guus Janssen Septet, waarvoor de meeste stukken door hem geschreven worden.
Als solist was hij te horen, primair in eigen composities, op diverse internationale festivals zoals in de serie Meesters van het Klavier tijdens het Holland Festival (1981), North Sea Jazz Festival (1982), Wien Modern '94 en tijdens festivals in Berlijn, Parijs, Pisa, Lugano en Zürich.

Daarnaast trad hij op met onder anderen het Schönberg Ensemble, ASKO Ensemble, Nederlands Blazers Ensemble, Nieuw Sinfonietta Amsterdam, Residentie Orkest en de Ebony Band.

Guus Janssen ontving in 1981 de Boy-Edgarprijs voor Jazz en Geïmproviseerde Muziek en in 1984 de Matthijs-Vermeulenprijs voor zijn kamermuziekwerk Temet.

Als componist schrijft Janssen voor uiteenlopende bezettingen. Hij ontving verscheidene opdrachten. Zo componeerde hij voor de Rotterdamse Kunststichting Functional voor piano (1988); voor het Eeuwfeest van het Concertgebouworkest het orkestwerk Keer (1989), waarvan de eerste uitvoering plaatsvond op 19 april 1990 onder leiding van Riccardo Chailly; en voor het 30e seizoen van de VARA-matinee Veranderingen voor twee piano's, uitgevoerd op 16 februari 1991 door Gerard Bouwhuis en Cees van Zeeland in het Amsterdamse Concertgebouw. De opera Noach (1993) ging met succes in première tijdens het Holland Festival van 1994. In 2000 ging zijn Hier° (opera bouffa) in première in Amsterdam.

Andere composities zijn onder andere uitgevoerd door het Mondriaankwartet, het Nederlands Blazers Ensemble, De Volharding, het Schönbergensemble en enkele vooraanstaande solisten onder wie Walter van Hauwe en Harry Sparnaay.

Zijn composities reiken van pianomuziek en kamermuziek tot symfonisch werk en opera, maar laten zich moeilijk categoriseren.
Het kan een gecomponeerde improvisatie zijn, bijvoorbeeld Brake voor pianosolo, of een geïmproviseerde compositie zoals delen van zijn Vioolconcert en de opera Noach.
"Muziek vraagt net als het leven zelf, nu eens om snelle beslissingen, dan weer om een lange bedenktijd."
Guus Janssen is dan ook van mening dat het onderscheid tussen de verschillende muzikale werelden en het onderscheid tussen improvisatie en componeren veel minder groot is dan gemakshalve wordt aangenomen.

In het seizoen 2007-2008 zal Janssen Composer in Residence zijn bij Het Brabants Orkest. Voor die gelegenheid schrijft hij een concert voor twee cello's waarin de cellisten Larissa Groeneveld en Ernst Reijsiger zullen aantreden als solist.

Een karakteristieke uitspraak van Guus Janssen: "Naar mijn mening is de (interpretatie)vrijheid van de musicus door de componist in de laatste eeuw steeds verder ingeperkt, totdat hem niet meer rest dan zo exact mogelijk de van kleine details vergeven partituur uit te voeren. Door als componist zaken vrij te laten keert het plezier in het musiceren terug, en dat vind ik zeer belangrijk."

Websites: www.guusjanssen.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.