muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gustav LeonhardtGustav Leonhardt geboren 30-5-1928 in 's-Graveland
Nederlands klavecinist, organist en dirigent.

Gustav Leonhardt studeerde van 1947 tot 1950orgel en klavecimbel bij Eduard Müller aan de Schola Cantorum in Basel. Hij maakte zijn debuut als klavecinist in 1950 in Wenen. Nadat hij daar musicologie gestudeerd had, werd Leonhardt docent klavecimbel aan de Academie voor Muziek in Wenen van 1952 tot 1955. Vanaf 1954 was Leonhardt docent klavecimbel aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam en organist in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

In de vroege jaren vijftig, maakte hij zijn eerste opnames van solo klavecimbel muziek van Bach, die al snel zijn reputatie vestigden als een opmerkelijk Bach vertolker. In 1954, samen met zijn Leonhardt Barok Ensemble, werkte hij samen met de Engelse altist Alfred Deller in opnames van Bach's Cantata BWV 54 en BWV 170. Het Leonhardt Barok Ensemble bestaand uit zijn vrouw Marie en Eduard Melkus op viool, Alice Hofner altviool, Nikolaus Harnoncourt cello, en Michel Piguet hobo, kan beschouwd worden als een belangrijke fakkeldrager voor de nieuwe wegen in de Barok vertolkingen. Sindsdien vertolkte en nam hij op, alle belangrijke solo clavecimbel muziek van Bach. Hij maakte vele tournees door Europa en Noord-Amerika, voornamelijk als klavecinist.

Vanaf 1955 leidde hij zijn eigen Leonhardt Consort (i.p.v. het Baroque Ensemble) op tournees vanaf 1955. Verder was Leonhardt de hoofrolspeler in de film "Diary of Anna Magdalena Bach" (1967), waarin hij de figuur van Johann Sebastian Bach personifieerde.

Leonhardt publiceerde een belangrijke studie van J.S. Bach, The Art of Fugue, Bach's last harpsichord work (1952) en is de redacteur van het eerste deel van de Jan Pieterszoon Sweelinck Editie.

In 1971 ondernamen Leonhardt en Harnoncourt een gezamenlijk project, afgerond in 1990, om alle kerkelijke cantates van Bach op te nemen. In 1980 werd hem de Erasmus Prijs toegekend en ontving hij ere doctoraten van universiteiten in Dallas (1982) en Amsterdam (1983) alsook van de Harvard universiteit (1991).

4-11-2006 Oeuvreprijs voor Gustav Leonhardt
Gustav Leonhardt heeft in de Haarlemse Philharmonie de oeuvreprijs ontvangen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Dat gebeurde tijdens een feestelijk concert door het orkest Holland Symfonia bij opening van de Nederlandse Klassieke Muziekweek.
Gustav Leonhardt krijgt zijn prijs vanwege zijn grote verdienste als klavecinist, organist en dirigent. De jury eert hem als internationaal grondlegger van wat inmiddels de authentieke uitvoeringspraktijk is gaan heten: het spelen van onder meer barokmuziek op de manier zoals die ooit gebruikelijk kan zijn geweest. Hij deed dat aanvankelijk met onder meer met het Leonhardt Baroque Ensemble en vanaf 1955 zijn Leonhardt Consort.
Tussen 1971 en 1990 nam hij samen met Nikolaus Harnoncourt alle cantates van Bach op. De jury prijst hem voor de oprechte intensiteit waarmee hij telkens opnieuw de oude muziek benadert, met een verfijnde smaak, een brede kennis van de historische context van de muziek, maar ook met de durf waarmee hij dat doet.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.