muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gustav HolstGustavus Theodore von Holst geboren Cheltenham 21-9-1874, gestorven Londen 25-5-1934
Engels componist, trombonist en pedagoog

Zijn grootvader Gustavus von Holst uit Riga, Letland, een componist van harpmuziek, verhuisde naar Engeland waar hij harpleraar werd. Zijn vader Adolph was een pianist, organist en koormeester, die pianolessen gaf en pianorecitals gaf; zijn moeder,een zangeres, stierf toen Holst acht jaar was. Holst zelf had een slechte gezondheid. Holst kreeg piano- en vioolles en begon met componeren toen hij twaalf was.

In 1895 toen Holst aan de Royal College of Music studeerde, ontmoette hij Ralph Vaughan Williams, met wie hij een levenslange vriendschap onderhield.

In die tijd kreeg men geen royalties en verdiende men niets met optreden. Holst kon niet in zijn levensonderhoud voorzien als componist en was aanvankelijk eerste trombonist en repetitor bij een operagezelschap. In 1904 werd hij Muziek Directeur aan de St. Paul's Girls' School in Hammersmith en bleef in deze positie tot aan zijn dood. Hij gaf ook nog les aan verscheidene andere muziekinstellingen in Londen.

Tussen 1906-11 voelde hij zich aangetrokken tot Hindoe-literatuur, die de inhoud of achtergrond vormt van verscheidene composities. Hierna volgde een periode van belangstelling voor militaire muziek (twee suites).

Holst bezocht tweemaal de VS, één maal om een lezing te geven aan de universiteit van Michigan en de tweede keer om zes maanden les te geven aan Harvard. Ook dirigeerde hij eigen werken in de VS.

Eén van de meest gespeelde werken van Holst was zijn 7-delige orkestsuite met vrouwenkoor The Planets (1914-16). Na de uitvoering hiervan en van de Hymn of Jesus (voor koor en orkest, 1917), kreeg Holst ruime bekendheid.

In 1925 behaalde Gustav Holst zijn grootste succes met de opera At the Boar's head.

Werken: opera's: The perfect fool (1918- 1922), balletten, kamermuziek, koormuziek, liederen en orkestmuziek in vele verschillende stijlen, gebaseerd op volksliederen, Tudormuziek, Sanskriet literatuur, astrologie en eigentijdse poëzie. Zijn belangstelling voor de Oosterse mystiek is te horen in zijn Choral Hymns van de Rig Veda en zijn korte opera Savitri.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.