muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gunther Wand

Günther Wand (geb. 7.1.1912 Elberfeld - 2002), Duits dirigent.

Günter Wand studeerde aan het conservatorium in Keulen, maakte op twintigjarige leeftijd zijn debuut als dirigent bij de opera van Wuppertal en werd in 1939 Günter chef-dirigent bij de Keulse opera.

Van 1946 tot 1974 was Wand "Generalmusikdirektor" van het Gürzenich Orkest in Keulen en doceert directie aan de Hochschule fur Musik in dezelfde stad.

Van 1982 tot 1991 was Günter Wand chef-dirigent van het orkest van de zender NDR in Hamburg.

Na zijn "pensionering" bleef hij als gastdirigent verbonden met het orkest van de Noord-Duitse omroep.

Nog op hoge leeftijd maakte hij in 1989 zijn Amerikaanse debuut bij het symfonieorkest van Chicago.

In 1993 liet Günter Wand grote indruk achter toen hij in Amsterdam tijdens de Matinee op de Vrije Zaterdag Bruckners Achtste symfonie ten gehore bracht.

Ook in zijn laatste levensjaar was hij nog actief. Het muziekfestival in Schleswig-Holstein werd een van zijn laatste optredens.

Günter Wand overleed in februari 2002 op 90-jarige leeftijd in het Zwitserse dorp Ulmiz. Een maand na zijn negentigste verjaardag. De laatste jaren liep hij al erg slecht. Enkele dagen voor zijn verjaardag kwam Wand in huis ongelukkig ten val. Een gebroken arm was het gevolg. Kennelijk heeft hij zich hier niet meer van kunnen herstellen.

Günter Wand verwierf wereldfaam met zijn uitvoeringen van Brahms en Schubert, maar hij werd toch het meest gewaardeerd door zijn symfonieën van Anton Bruckner. De plaatopnamen van Wand werden door de muziekcritici altijd de hemel in geprezen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.