kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Guillaume LekeuGuillaume Lekeu geboren Heusy, bij Verviers, 20-1-1870, gestorven Angers 21-1-1894
Belgisch componist

Guillaume Lekeu was als componist aanvankelijk autodidact, hij studeerde filosofie en letteren aan de Sorbonne in Parijs. In deze periode ging hij klassieke muziek studeren bij Gaston Vallin en werd hij leerling contrapunt van César Franck. Na het overlijden van Franck werd hij in 1890 leerling van d'Indy, die Lekeu aanzette tot componeren en mee te dingen voor de Prix de Rome in Brussel. Met zijn canatate Andromède behaalde Lekeu in 1891 slechts een tweede Prix de Rome.

In de Cercle des XX en de violist Eugène Ysaye won hij de mecenassen die hij nodig had en hij begon aan een bloeiende slechts korte carrière. Op 24 jarige leeftijd stierf Lekeu aan aan een tyfeuze infectie op 21 januari 1894.

Het componeren was voor Lekeu het bewandelen van een lijdensweg, die hij niet kon vermijden. Als componist was Lekeu beslist beïnvloed door Franck. Door zijn verrijkingen op harmonisch (chromatisch) en ritmisch gebied, kan hij als voorloper van het Impressionisme beschouwd worden.

Lekeu componeerde zo'n vijftig werken waaronder orkestmuziek: Adagio voor strijkorkest (1891), Adagio pour cordes (1891), Fantaisie sur deux airs populaires angevins (1892); kamermuziek: Vioolsonate bekend als Ysaye sonate (1892); liederen: Sur une Tombe, Ronde en Nocturne (1892); pianomuziek.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.