muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Guillaume Landre

Guillaume Landré

Guillaume Landré geboren Den Haag 24-2-1905, gestorven Amsterdam 6-11-1968
Nederlands componist

Guillaume Landré ontving hij zijn eerste muzikale vorming van zijn vader, de bekende componist en muziekcriticus Willem Landré, en Henri Zagwijn. De dirigent Evert Cornelis bracht hem in contact met alle belangrijke stromingen in de nieuwe muziek. Tijdens zijn rechtenstudie te Utrecht nam hij compositieles bij Willem Pijper.

HijLandré was van 1930 tot 1947 leraar in de staatswetenschappen aan de 2e Openbare Handelsschool te Amsterdam en van 1947 tot 1958 secretaris van de Raad voor de Kunst. Hij was vele jaren voorzitter van het Genootschap van Nederlandse Componisten. Van de International Society for Contemporary Music is hij vice-voorzitter geweest. Bij talrijke muziekinstellingen had Landré een bestuursfunctie onder andere Donemus, het Concertgebouworkest en de Nederlandse Operastichting, terwijl hij daarnaast een rol speelde in de internationale en nationale auteursrechtorganisatie.

Landré schreef, naast de komische opera De Snoek, het koorwerk met orkest Piae memoriae pro patria mortuorum, de opera in één acte Jean Lévècq en de opera La symphonie pastorale naar de novelle van André Gide. Voor orkest componeerde hij onder andere: 4 symfonieën, werken waarin de variatietechniek op verschillende wijze werd toegepast zoals Caleidoscopio, Permutazioni sinfoniche, Anagrammen en Variazioni senza tema en enkele concerten: Celloconcert, Sinfonietta voor viool en orkest, Symphonische muziek voor fluit en orkest, Klarinetconcert en Concertante voor contrabasklarinet en orkest. Van zijn kamermuziek werden zijn 4 Strijkkwartetten, een Sextet voor fluit, klarinet en strijkkwartet en 2 Kwintetten voor blazers het meest bekend.

Zijn Kamersymphonie (1952) werd in 1955 met de Van der Leeuwprijs bekroond. Voor Permutazioni sinfoniche ontving hij de Visser Neerlandiaprijs in 1961. In 1964 werd hem voor zijn oeuvre de grote staatsprijs voor muziek, de "Sweelinckprijs" toegekend.

Bron: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.