muziekbus
Dit artikel is 29-07-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

GSO-Mira

Groninger Studentenorkest Mira

Het Groninger Studentenorkest Mira (GSO Mira of meestal kortweg "Mira" genoemd) is een Nederlands amateur-symfonieorkest en een van de twee studentenorkesten uit Groningen.

Historie
Mira werd opgericht op 29 oktober 1964, als subvereniging van de toenmalige gereformeerde studentenvereniging Vera. De vereniging droeg oorspronkelijk de naam m.i.r.a., en was een kamerorkest.

Het oorspronkelijke kamerorkest is in 1969 als zelfstandige vereniging verder gegaan en in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardig symfonieorkest. Tijdens het eerste concert bestond Mira uit een strijkorkest met enkele blazers en een klavecimbel. Het aantal leden nam sindsdien toe tot ongeveer 50. De orkestleden studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en het Prins Claus Conservatorium.

In 1969, rond dezelfde tijd dat het Groninger Studentenkoor Gica zich van Vera losweekte om als zelfstandig koor verder te gaan, werd ook Mira een onafhankelijke vereniging.

Dirigenten
In de beginjaren stonden er steeds wisselende dirigenten voor het orkest. Gerard Wiarda, nu eredirigent, leidde Mira van 1974 tot 2004. Sinds 2005 is Arnaud Oosterbaan de vaste dirigent. Het orkest speelt voornamelijk stukken uit het romantische en vroegmoderne repertoire, van Beethoven tot Sjostakovitsj. Het programma bestaat doorgaans uit een ouverture, een solo concert met een jonge talentvolle solist, en een symfonie.

Het orkest bestaat uit enthousiaste studenten met een passie voor muziek. Naast hun studie aan de aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en het Prins Claus Conservatorium repeteren zij iedere week om twee keer per jaar een concert te geven in De Oosterpoort in Groningen. Ook maakt het orkest één keer per twee jaar een reis naar het buitenland. Zo is Mira in 2006 op tournee geweest naar Zwitserland in het kader van een uitwisseling met het studentenorkest van de Universiteit van Bern. En in maart 2008 heeft het orkest deelgenomen aan een internationaal festival in het Spaanse Murcia.

Bij speciale gelegenheden van de RuG, zoals tijdens het aankomende RuG lustrum in 2009, werkt Mira samen met GSMG Bragi en Gica. Daarnaast wordt het orkest, of een deel daarvan, vaak ingehuurd voor de begeleiding van koren of andere muzikale projecten. Binnen het orkest zijn er ensembles die voor eigen gelegenheid of als bijverdienste kamermuziek spelen.

In 2009 viert GSO Mira haar 40 jarig bestaan!

Websites:
. www.gsomira.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.