kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Grunge

Keiharde, logge gitaarrock met gekwelde vocalen, die eind jaren tachtig voortkomt uit punk en hardrock.

Ze ontstond in de late jaren 1980 in Seattle in de Verenigde Staten. Grunge koppelt de strakke eenvoud van de punk aan het typische gitaargeluid van de heavy metal.

Hoewel fans en bands er zich op voorstaan alternatief te zijn, is het in de jaren negentig de populairste vorm van rockmuziek.

Het begin
Grunge ontstond in Seattle halverwege de jaren '80. De eerste golf van grungegroepen bestond uit groepen als The Melvins, Mudhoney, Green River en Soundgarden. Deze waren echter te hard om door te breken in de 'mainstream'. De tweede golf, waarvan Nirvana en Pearl Jam de belangrijkste vertegenwoordigers waren, deed het beter, omdat ze een softere sound hadden.

Het hoogtepunt
Dankzij het commerciële succes van de groep Nirvana groeide grunge in de vroege jaren '90 uit tot een rage. Dit was voor een deel te danken aan de toestand die destijds in de platenindustrie heerste: traditionele inkomstenbronnen als Michael Jackson en Madonna vroegen destijds zulke astronomische voorschotten voor nieuwe albums dat de relatief lage investering in een aantal nieuwe grungebands voor platenmaatschappijen veel interessanter was. Zo kregen tientallen nieuwe acts de kans om door te breken.

Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden en Alice in Chains waren de belangrijkste vertegenwoordigers. Sub Pop was het bekendste platenlabel. Grunge liep een gevoelige klap op toen Kurt Cobain, de leadzanger van Nirvana zelfmoord pleegde. De andere groepen waren niet in staat om het genre haar populariteit te laten behouden. Alice in Chains lag met zichzelf in de knoop door drugsproblemen, Soundgarden door de drank en Pearl Jam bewoog zich steeds verder weg van de grunge.

Post-grunge
Post-grunge kwam al snel na het overlijden van Kurt Cobain op. Bands uit deze stroming hebben muzikaal gezien grote grunge-invloeden. Waar grunge geënt was op de alternatieve underground van de jaren '80, was post-grunge weer geïnspireerd door de mainstream grunge en had daardoor een minder brede sound. De eerste golf van post-grungegroepen werd aangevoerd door Bush, Candlebox en Matchbox 20.

Aan het begin van het nieuwe millennium volgde een tweede golf post-grungegroepen, die het genre weer enigszins uit het slop trokken. De belangrijkste vertegenwoordigers hiervan waren Creed, Nickelback en Puddle of Mudd, die verschillende singles in de hitlijsten kregen.

Mode
Zoals het een poprage betaamt, leverde ook de grunge een aantal stijlelementen in het modebeeld op: in navolging van de artiesten maten grungeliefhebbers zich bij voorkeur het uiterlijk van een dakloze uit Seattle aan: oude jaren 70-kleding, maar vooral geruite houthakkersblousen (flanellen shirts), kapotte spijkerbroeken, niet te kort en vettig haar, een ongeschoren kin, een wollen muts, en schoenen van het merk Converse (de zogenaamde 'Chuckies') of Dr. Martens. Later kwamen de verschillende band-shirts ook in trek bij de fans, liefst vaal en versleten tot op de draad. Deze stijl kwam snel op de catwalk en magere modellen met een junky uiterlijk liepen in deze kleren modeshows. Dit maakte dat het een trend werd, en niet meer alleen tot grungefans hoorde.

Grungebands
Alice In Chains, Babes in Toyland, Green River, Hole, L7, Mad Season, Malfunkshun, The Melvins, Mother Love Bone, Mudhoney, Nirvana, Pearl Jam, Screaming Trees, Soundgarden, Stone Temple Pilots, Tad, Temple Of The Dog, the U-men

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Grunge

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.