muziekbus
Dit artikel is 08-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Groupe Des Six

In 1918 opgerichte groep van Franse componisten, bestaande uit Georges Auric, Louis Durey, Arthur Honegger, Darius Milhaud, Francis Poulenc en Germaine Tailleferre. De componist Erik Satie en de schrijver Jean Cocteau waren de geestelijke vaders van deze groep, die zich sterk afzette tegen Wagner en zijn volgelingen. Muzikale helderheid en probleemloosheid stond voorop, maar de groep viel al snel uit elkaar.

Parijse componistenvereniging in de 20-ste eeuw. Zes Franse componisten onder leiding van Erik Satie richtten in 1918 de Groupe des Six op. Als muzikale tegenbeweging van de romantiek en het impressionisme maakten de zes componisten zich sterk voor de bevrijding van de muziek van hypertrofische vormen, de terugkeer naar de klassieken, de uitbanning van de romantiek ten gunste van een Frans classicisme, het afschaffen van chromatiek alsook de terugkeer van de diatonische harmoniek.
De leden: Georges Auric, Louis Durey, Arthur Honegger, Francis Poulenc, Erik Satie, Germaine Tailleferre, Editha Gruberova,

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.