muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Groove

Groove == ritme

Groove muziek heeft een beperkt akkoordenschema en legt meer nadruk op ritme dan op melodie of harmonie.

Groove gaat over ritme, de 'hartslag' van de muziek. Een ritme is alleen nog niet zomaar een groove. Een groove is een ritme dat swingt omdat niet alle noten precies op de 'juiste' tel wordt gespeeld. Daardoor lijkt een groove te leven en heb je meestal zin om erop te dansen of bewegen.

De ritmesectie en de melodiesectie samen dragen bij aan het ritme dat als kenmerk heeft dat het swingt. De swing ontstaat als een door de luisteraar gevoelde spanning tussen de ritmische lagen. De ritmische lagen worden gevormd door de puls, het metrum en de melodie. De ritmesectie draagt zorg voor de puls en het metrum. Deze twee lagen samen worden de groove genoemd. In de melodiesectie wordt op de groove het ritme van de melodie geëxtrapoleerd.

De ritmische lagen worden in bijv. jazz gerealiseerd door de volgende instrumenten:
de pulslaag: de bas, de drums (gedeeltelijk),
de metrumlaag: de drums (gedeeltelijk), de piano (gedeeltelijk)
de melodielaag: de piano (gedeeltelijk), de blazers

De term groove komt uit de tijd van de platenspeler. Muzikanten zeiden op het moment dat de band onstopbaar gemakkelijk en hecht samenspeelt dat de naald van de platenspeler als het ware 'in de groef valt'. Langzaam is deze aanduiding een algemene term geworden voor de gecombineerde timing van een band. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.