muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Groot-Omroepkoor

Groot Omroepkoor

74 stijlbewuste, vocaal flexibele vocalisten die zich, geïnspireerd door dirigenten als Jaap van Zweden, Mariss Jansons, Nikolaus Harnoncourt, Simon Halsey en Ivan Fischer bewegen tussen Bach en Schnittke, Verdi en Adams.
Al 60 jaar zijn zij prominent aanwezig op de Nederlandse en internationale concertpodia en bijna wekelijks kunt u ze horen op Radio 4.

Het Groot Omroepkoor werkt in ensembles van verschillende omvang afhankelijk van het repertoire en de wens van de dirigent.

Een groot deel van de concerten van het Groot Omroepkoor speelt zich af op de twee podia van de publieke omroep en zijn altijd live te beluisteren op Radio 4. Op vrijdagavond in De Vrijdag van Vredenburg vanuit Utrecht en op zaterdagmiddag in de ZaterdagMatinee vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Een aantal concerten wordt op Nederland 3 uitgezonden en omlijst door een documentaire waarin de componist en het repetitieproces centraal staan.

Het begin
De eerste Nederlandse omroepverenigingen hechtten al snel grote waarde aan muziek. Ze beschikten over eigen ensembles die zich voornamelijk concentreerden op amusementsmuziek. Op 12 maart 1941 werden alle omroepverenigingen door de Duitse bezetter opgeheven en ondergebracht in De Nederlandsche Omroep. De orkesten werden zoveel mogelijk samengevoegd tot het 80 man sterke Omroep Symphonie Orkest en enkele kleinere ensembles voor amusementsmuziek. Na de oorlog keerden de oude omroepverenigingen weer terug en een 'Commissie voor de Radio-Omroep'onder leiding van Eli Blom kreeg de taak een nieuw orkestapparaat voor de omroep samen te stellen.
Blom richtte direct verschillende ensembles op voor een diversiteit aan genres. Zo ontstonden het Radio Philharmonisch Orkest (vanaf 1956 Radio Filharmonisch Orkest), het Omroeporkest, het Vaudeville Orkest (vanaf 1949 Promenade Orkest), het (Omroep) Kamerorkest (vanaf 1958 Radio Kamerorkest), het Metropole Orkest en het Groot Omroepkoor. De artistieke leiding kwam in handen van dirigent Albert van Raalte. In 1947 werden deze ensembles -samen met onder meer de fonotheek en de muziekbibliotheek van de omroepen- ondergebracht in de overkoepelende Nederlandse Radio Unie die in 1969 omgedoopt werd tot Nederlandse Omroep Stichting. Groot Omroepkoor in de ZaterdagMatinee de eerste uitvoering van Engel-Prozessionen van Karlheinz Stockhausen.

In 2005 worden Het Radio Kamerorkest en het Radio Symfonie Orkest opgeheven en gaan op in de Radio Kamer Filharmonie. Dit orkest vormt nu met het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest het huidige MuziekCentrum van de Omroep.

Groot Omroepkoor nu
Het Groot Omroepkoor ontwikkelde zich tot een internationaal gezaghebbend koor en wordt inmiddels tot over de grenzen uitgenodigd om mee te werken aan koorsymfonieën, opera's en dergelijke. Het koor werkt samen met het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Koninklijk Concertgebouworkest, Concerto Köln en het Schönberg Ensemble.

In seizoen 2007-2008 beweegt het repertoire van het koor zich tussen a cappella werken van Poulenc en Schnittke onder leiding van Stefan Parkman en Kaspars Putnins, de Mattheus Passion van Bach onder Ivan Fischer, de eerste versie van Israel in Egypt van Händel onder leiding van Emmanuelle Haïm, speciaal voor het koor geschreven nieuw werk van de Libanees-Franse componist Zad Moultaka o.l.v. chef-dirigent Simon Halsey, en grootschalig hedendaags werk als Memoria van Rihm onder Jaap van Zweden, de Negende Symfonie van Henze o.l.v. Ingo Metzmacher, Messiaen: La Transfiguration de Notre Seigneur Jésus-Christ met Reinbert de Leeuw en de Nederlandse premiere van A Flowering Tree van John Adams onder leiding van de componist zelf.

Het Groot Omroepkoor rekent het tot zijn taak een rol te vervullen bij het opleiden van een nieuwe generaties koordirigenten en biedt kansen aan jonge professionele vocalisten. Mede op initiatief van het koor werd in 2001 de 'Eric Ericson Masterclass' voor jonge koordirigenten opgericht. In juni 2009 zal deze, zowel nationaal als internationaal zeer gewaarde, Masterclass weer plaatsvinden in Haarlem. Voor jonge getalenteerde koordirigenten is bij het koor de post van assistent-dirigent beschikbaar die regelmatig door een van de deelnemers aan de Masterclass wordt bezet.
Dit seizoen zal er naast het Groot Omroepkoor ook weer een koor van jonge, nog studerende, vocalisten functioneren. Onder de titel het Groot Omroepkoor XL zal dit koor meewerken aan het Requiem van Verdi in Vredenburg en Amsterdam op 22 en 24 februari 2008.

Website: www.grootomroepkoor.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.