kunstbus
Dit artikel is 09-11-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Groninger-Orkest-Vereniging

Groninger Orkestvereniging (GOV)(later NFO) Peter van Anrooy (1905-17), Kor Kuiler (1917-45). Sinds 1945 staat het orkest o.l.v. Jan van Epenhuysen.

Ook toen de Groninger Orkest Vereniging was opgegaan in het Noordelijk Filharmonisch Orkest waren de koordirigenten als regel vaste dirigenten van het orkest. Charles de Wolff was de laatste dirigent die beide functies in zich verenigde, van 1961 tot 1989.

Het Noord Nederlands Orkest heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging (later: het Noordelijk Filharmonisch Orkest) werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste professionele symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is in 1989 ontstaan uit een fusie van het Noordelijk Filharmonisch Orkest (NFO) en het Frysk Orkest (FO). De opbouwfase na de fusie werd gevolgd door een bloeiperiode van twee seizoenen onder leiding van chefdirigent Viktor Liberman. Daaraan kwam helaas een einde door zijn overlijden in juni 1999. Met ingang van seizoen 2005-2006 is de Zwitser Michel Tabachnik de nieuwe chef-dirigent van ons orkest. Met deze veelzijdige topdirigent staan u en het orkest veel onvergetelijke belevenissen op topniveau te wachten.

Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest (NNO) het grootste regionale symfonieorkest van Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland zoals de Doelen in Rotterdam, het Concertgebouw in Amsterdam en Vredenburg in Utrecht. Het NNO gaat iedere twee jaar op buitenlandse tournee, is regelmatig te beluisteren tijdens (landelijke) radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels (o.a. Chandos) uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

Voorlopig artikel, later meer...

Het Noord Nederlands Concertkoor (NNCK)
Het Noord Nederlands Concertkoor (NNCK) werd in 1991 opgericht op initiatief van het Noord Nederlands Orkest. Onder auspiciën van het NNO bouwt het koor onder leiding van Louis Buskens en Leendert Runia aan een breed repertoire. Het NNCK verzorgt in diverse concertzalen en theaters in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe concerten. Het koor bestaat uit circa 100 geselecteerde zangers en zangeressen uit Friesland, Drenthe en Groningen en is een 'projectkoor': het koor komt bijeen wanneer het NNO symfonische werken programmeert voor koor en orkest. In de loop der jaren werden NNCK en NNO gedirigeerd door bekende dirigenten uit binnen- en buitenland, zoals Alexander Vedernikov, Alexander Liebreich, Jacek Kaspszyk, Jan Willem de Vriend, Jean Fournet, Viktor Liberman, Roy Goodman, Ivor Bolton, Bramwell Tovey en Michael Hofstetter. Door de zeer zorgvuldige en geconcentreerde manier van instuderen heeft het NNCK in de loop der tijd bijzonder succesvolle concert- en radio-uitvoeringen gegeven. Later werd aan het repertoire van het NNCK een gevarieerde verzameling werken toegevoegd. Van hedendaags tot barok. Van klassiek tot hoogromantiek. Twee jaar geleden zong het koor bij het concert van het NNO tijdens het Arvo Pärt Festival, in The Queen Symphony van Kashif, de Messiah van Händel, de Matthäus Passion van Bach en de Derde symfonie van Johan de Meij in maart 2006. In 2007 vierde het NNCK haar 15-jarig bestaan met onder andere een indrukwekkende uitvoering van Ein Deutsches Requiem van Brahms. In het najaar van 2007 zong het NNCK in Parijs met een uitvoering van het NNO in Salle Pleyel L'action Préalable by Scriabin. Tevens zong het koor de Messiah van Händel, de Achtste symfonie - Lieder der Vergänglichkeit van Pederecki en in mei van dit jaar de Derde Symfonie van Mahler.. Daarnaast heeft het koor meegewerkt aan diverse CD-opnames en werkte het koor mee aan van de succesvolle openluchtopera's van het NNO.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 51.