kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Green Lizard

Green Lizard is een band uit Tilburg (Nederland) en speelt rockmuziek, met invloeden uit de grunge, punk, hardrock en metal.

zanger
Brian Tjon Ajong - gitarist
Jan-Jaap Onverwagt - bassist
Roeland Uijtdewilligen - drummer
Willy Tjon Ajong - gitarist (tot januari 2005)

Green Lizard werd opgericht in 1994 en boekte in 1996 haar eerste grote vooruitgang door de Grote Prijs van Nederland te winnen. In het najaar van 1997 brengen ze in eigen beheer een mini-cd uit met de naam The Nine EP, die in 1998 opnieuw wordt uitgebracht door het platenlabel Double T Music, dat het volgende album ook uit zal brengen. De mini CD werd geproduceerd door Jack Endino, bekend van zijn werk voor o.a. Nirvana en Soundgarden en werd in 9 dagen opgenomen.

In 2000 brengt Green Lizard zijn eerste volwaardige album Identity uit, geproduceerd door Clif Norrell (bekend van o.a. Faith No More, Skunk Anansie, R.E.M., Jeff Buckley en Sting). Het album wordt gepresenteerd op het poppodium 013. De videoclip voor de eerste single van dat album, Turn Around, won het Gouden Kalf. Datzelfde jaar speelt de band op het festival Pinkpop als invaller voor Moloko. In 2001 staat de band ook op festival Pinkpop waarvan de live opnames gebruikt zouden worden voor een mini-CD, wat zowel los (enkel bij optredens) en als bonus CD bij de heruitgave van Identity verscheen.
De tweede single van het album wordt Autumn en de videoclip drijft de spot met de door platenlabels gefabriceerde (boy)bands. In de clip zijn gastrollen weggelegd voor leden van Kane, Krezip, Brainpower, Jiskefet e.a.
In 2001 krijgt Green Lizard een Zilveren Harp uitgereikt voor Identity. Het nummer Down wordt opnieuw opgenomen. Op de nieuwe versie, Down 2K1, zijn Brainpower en TLM te horen en werd uitgebracht als derde single.

In 2002 verschijnt het tweede album Newborn, uitgebracht door platenlabel Sony, welke Double T music heeft overgenomen. Het album wordt gepresenteerd op het festival Lowlands. Ook dit album wordt geproduceerd door Clif Norrell. Henry Rollins heeft 2 gastbijdragen; op het nummer Common God, welke op het album staat, en het nummer Die Fucker wat de b-kant vormt van de eerste single van het album Wrong.
De 4 versies van de tweede single voor Mouthfull vormen samen een live album, opgenomen in 013 en het Patronaat.
In 2004 eindigt hun contract by Sony en de band begint in alle rust nummers te schrijven voor hun derde album. Daarnaast spelen de bandleden in andere projecten, zoals Jaya The Cat en The Original Soundtrack.
In 2005 wordt Newborn in Europa uitgebracht, met een bonus CD waarop een aantal clips, filmpjes en nummers van Identity staan. In januari dat jaar wordt de laatste show gespeeld met gitarist Willy Tjon Ajong. Tijdens een emotionele show in de Paradiso neemt band en publiek afscheid van hem. Met hem verdwijnt ook het nummer Ceilito Lindo uit het repetoire, daar niemand de intro zo kan spelen als Willy. De show is opgenomen door Fabchannel en online te bezichtigen.

Op 13 februari 2006 bracht Green Lizard hun derde album uit, genaamd Las Armas Del Silencio. Het album is opgenomen in Nederland en afgemixt in Los Angeles door Clif Norrell. Het album wordt uitgebracht door het I Scream Records (waar ook bands als Agnostic Front en Backfire! bij zitten). De eerste single, One Minute, komt eerder uit dan het album en is een split EP met de Belgische punk band Janez Dedt (beide voegen 2 nummers toe (het andere Green Lizard nummer daarop is All You Have).
Op 5 mei van dat jaar komt het album in Europa. In 2007 zal het album ook in de Verenigde Staten verschijnen. Vanaf juli is Green Lizard het boegbeeld voor het TKO Agency (welke bands en sprekers vertegenwoordigd, zoals Motorhead, Ministery en Life Of Agony) en dat houdt in dat de band over de hele wereld optredens gaat verzorgen, onder andere op het Hongaarse festival Sziget. Speciaal voor dit festival brengt de band een split single met The Gathering uit. De bijdrage van Green Lizard is Walk Over Water.

Green Lizard staat bekend om zijn energieke liveshows. De band heeft dan ook heel wat getoured; samen met bands als The Gathering, Krezip, Brainpower, Agresion, Soda P, The League Of XO Gentlemen, The Riplets, San Andreas, Cooper en shows met internationale acts als Alien Ant Farm, Dredg, Deftones, The Rasmus en Living Colour en hebben ze op onder andere festivals als Pinkpop, Lowlands, Roskilde, Vans Warped Tour gespeeld.

websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Green_Lizard .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 159.