muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Grant LlewellynGrant Llewellyn geboren in Tenby, Zuid-Wales, 1960
dirigent uit Wales

Muziek directeur van het North Carolina Symphony Orchestra en Eerste dirigent van de Handel and Haydn Society; Grant Llewellyn is befaamd over de hele wereld, vanwege zijn uitzonderlijke charisma, energie en zijn moeiteloze vermogen voor muziek van alle stijlen en perioden.

In 1958 won Llewellyn een dirigeer Fellowship aan het Tanglewood Music Center in Massachusets, waar hij met Bernstein, Ozawa, Mazur en Previn werkte.

In de vroege negentiger jaren dirigeerde hij concerten aan het Tanglewood Festival, de Boston Subscription Series en de Boston Pops als assistent dirigent van het Boston Symphony Orchestra.

Zijn carrière voerde Llewellyn naar posities bij drie Europese orkesten: Eerste Dirigent van de Filharmonie (België), Eerste gastdirigent van het Stavanger Symfonieorkest en associate gastdirigent bij het BBC National Orchestra van Wales.

Belangrijke gast-engagementen behelzen het Frankfurt Radio Symfonieorkest, het SWR Radio Symfonieorkest Stuttgart en het Helsinki Philharmonic.

Grant Llewellyn heeft veel orkesten in Noord-Amerika gedirigeerd, in het bijzonder de Symfonieorkesten van Boston, Houston, Montreal, Milwaukee, St. Louis, Calgary en Toronto.

Als muziek directeur van de Handel and Haydn Society, Amerika's toonaangevende periode-orkest, verwierf Llewellyn een reputatie als een fantastisch interpretator van muziek uit de barok en de klassieke periodes. Onder de hoogtepunten uit zijn werk met de Society, zijn podium uitvoeringen van Purcell's Dido en Aeneas en Bach's Matthäus Passion.

Zijn eerste complete seizoen als muziek directeur van het North Carolina Symphony behelsde een serie concerten 'Crossing the Atlantic' geheten, waarin componisten en werken uit de VS en het Verenigd Koninkrijk centraal stonden.

In het VK was Llewellyn gast bij onder meer het CBSO, de Academy of St Martin-in-the-Fields en de Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. Hij behoudt nauwe banden met het BBC Symphony Orchestra en het BBC National Orchestra van Wales, met wie hij doorgaat talrijke projecten te ondernemen op het gebied van televisie, radio en opname.

In het seizoen 2006/07 keert Llewellyn nog eens terug voor een bezoek aan het Milwaukee Symphony Orchestra, het Helsinki Philharmonisch Orkest en het Ulster Orchestra, en maakt hij een CD van muziek door John Metcalf met het BBC National Orchestra van Wales.

Ook als operadirigent is Llewellyn geslaagd en hij trad op bij de operagezelschappen van de English National Opera en het Opera Theatre van St. Louis. In 2001 werkte hij samen met de Chinese regisseur in een productie van Dido en Aeneas aan het Spoleto Festival USA. Dit werd gevolgd door een podiumversie van Vespers door Monteverdi met de Handel and Haydn Society.

Andere projecten waren talrijke opera gala's zowel als concertuitvoeringen van opera's door Britten, Rossini, Verdi en Puccini. In 2003 maakte Llewellyn zijn debuut met Opera North (gestationeerd in Leeds) in een nieuwe productie van Massenet's Manon. In juni 2005 dirigeerde Llewellyn aan het BBC Cardiff Singer of the World.

Grant Llewellyn woont in Cardiff met zijn vrouw en hun vier kinderen. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.