muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gottlieb Muffat

Gottlieb Theophil Muffat gedoopt 25 april 1690 in Passau, gestorven 9 december 1770 in Wenen
Oostenrijks organist en componist

Gottlieb Muffat kreeg zijn eerste muziekonderwijs van zijn vader Georg Muffat en werd waarschijnlijk rond 1704 leerling van Johann Joseph Fux in Wenen. Vanaf 1714 werkte hij als accompagnateur tot hij in 1717 een functie als organist aan het hof te Wenen kreeg. In 1729 werd hij benoemd tot tweede hoforganist, in 1741 werd hij de eerste hoforganist. Muffat ging in 1763 met pensioen.

Gottlieb Muffat had een druk leven met les geven. Tot zijn leerlingen behoorden onder meer verscheidene keizerlijke kinderen, waaronder de toekomstige keizerin Maria Theresia en G.C. Wagenseil.

Met zijn talrijke composities voor orgel en cembalo kwam er een einde aan de Zuid-Duitse en Oostenrijkse traditie van de barokke orgelmuziek. Zijn werken worden gekenmerkt door een artistiek volledig gebruik maken van de contrapunt en door een zangerige melodie; het laatste fascineerde G. F. Händel zodanig, dat hij de thema's van Muffat verwerkte in zijn Concerti grossi.

Twee van Gottlieb Muffat's bekendste werken zijn 72 Versetl sammt 12 Toccaten (Wenen, 1726) en Componimenti musicali per il cembalo (Augsburg, ca. 1739). Hij componeerde belangrijke orgel- (fuga's, toccata's) en klavierwerken (met aanwijzing voor de uitvoering der versieringen, ca. 1739)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.