muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gottfried von Einem

Gottfried von Einem geb. 24-1-1918 Bern, gest. 12-7-1996 Oberdürnbach
Oostenrijks componist

Na een muziekopleiding bij Edgar Rabsch werd Gottfried von Einem in 1938 koorrepetitor bij de Berlijnse Staatsopera. Van 1938-39 was hij muzikaal assistent bij de Wagner Festspiele te Bayreuth. Van 1941 tot 1943 studeerde hij compositie bij Boris Blacher en werd bovendien zes jaar later huiscomponist en muzikaal adviseur bij de Staatsopera van Dresden.

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Gottfried von Einem als zelfstandig componist in Wenen en bekleedde gelijktijdig het ambt van lector bij de 'Wiener Konzerthausgesellschaft'. Hij was bovendien directielid van het comité van het Salzburger Festival alsook voorzitter van de Muziekraad. Sedert 1954 was hij als artistiek adviseur aan de Weense Staatsopera verbonden.
In 1963 werd hij benoemd tot hoogleraar compositie aan de Weense hogeschool voor muziek en beeldende kunst.

Met het ballet Prinzessin Turandot vestigde hij in 1943 de aandacht op zich. De opvoering van zijn eerste opera, Dantons Tod, tijdens de Salzburger Festspiele van 1947 bezorgde hem een wereldnaam. Zijn tweede opera Der Prozess, naar de roman van Kafka (libretto Caspar Neher), werd in 1953 in Salzburg voor het eerst opgevoerd.

Zijn werken worden gekenmerkt door een sterke dramatische inslag, een hechte vorm, een briljante orkestratie en een schrijfwijze die in hoofdzaak van de vocale melodische lijn uitgaat.
Von Einem bedient zich in zijn composities van een uitgebreide tonaliteit, waarbij hij zich sterk maakt voor duidelijke vormen en begrijpelijke ritmen. Hij gebruikt ook graag elementen uit de jazz.

Werken: o.a. balletten; Rondo vom goldenen Kalb (1952), Pas de coeur; orkestmuziek: o.a. 4 symfonieën, een vioolconcert, Capriccio für Orchester; liederen; kamermuziek; koorwerken en opera's.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.