kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gottfried Koenig

Gottfried Michael Koenig geboren Maagdenburg 1926
Duits componist en muziektheoreticus

kerkmuziek in Braunschweig, compositie, piano, analyse en akoestiek in Detmold, muziek-technische vormgeving in Keulen en computertechniek in Bonn. Hij nam meerdere jaren deel aan Darmstädter Ferienkursen, waar hij later zelf ook docent werd.

Van 1954-1964 was Koenig vaste medewerker aan de electronische studio van de WDR in Keulen, waar hij andere componisten assisteerde, waaronder Stockhausen, Kagel, Evangelisti, Ligeti, Brün, en eigen composities realiseerde waaronder Klangfiguren, Essay, Terminus 1. Tegelijkertijd componeerde Koenig instrumentale werken voor orkest en kamermuziek bezettingen (piano, strijkkwartet, houtblazerskwintet)

Sinds 1958 was hij assistent in de hoorspel-oefencursus van de Keulse Musikhochschule. Sinds 1962 kreeg Koenig hier leeropdrachten voor electronische muziek, compositie en analyse. In 1964 verhuisde hij naar Nederland.

Van 1964-1986 was hij medewerker aan het Instituut voor Sonologie van de Universiteit van Utrecht, eerst als directeur en later als voorzitter. In deze tijd ondervond het Instituut werelwijde bekendheid en was vooral geliefd vanwege zijn jaarlijkse Sonologie-cursus. Koenig hield vele voordrachten in binnen- en buitenland.

Tegelijkertijd ontwikkelde hij zijn computerprogramma's Projekt 1, Projekt 2 en SSP (Sound Synthesis Programm), ontwikkeld om de de compositie van muzikale structuurvarianten te formaliseren. Zijn produktie bestond allereerst uit meer electronische werken waaronder Terminus 2 en Werkreihe Funktionen, dan uit de toepassing van zijn computerprogramma, die in kamermuziek (Übung für Klavier, Werkreihe Segmente, 3 ASKO Stücke, Streichquartett 1987, Streichtrio en orkestwerken (Beitrag, Concerti e Corali) resulteerde.

Sinds 1986, toen het Instituut verhuisde van de universiteit in Utrecht naar het Koninklijk conservatorium in Den Haag, wijdde Koenig zich aan compositie, computergrafiek zowel als de ontwikkeling van verdere muzikale expert-systemen.

In 1991-93 verschenen de eerste drie banden van zijn theoretische geschriften, getiteld Ästhetische Praxis bij uitgeverij Pfau; een Italiaanse uitgave verscheen in 1995 getiteld Genesi e forma, bij Uitgeverij Semar, in Rome. Een vierde band volgde in 1999 een vijfde in 2002; de zesde zal een complete thematische index zijn.

In 1961 kreeg Koenig een Aanmoedigingsprijs van de staat Nordrhein-Westfalen, in 1987 ontving hij de Matthijs Vermeulen-Prijs van de stad Amsterdam, in 1999 de Christoph und Stephan Kaske-Preis. In 2002 werd hem een eredoctoraat toegekend door de Filosofie Faculteit van de universiteit van Saarbrücken. In het wintersemester van 2002/2003 was hij gastprofessor voor computermuziek aan de Technische Universiteit in Berlijn

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 4.