kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gothic-rock

Gothic rock is een muziekgenre en substroming van de gothicmuziek. Het is voortgekomen uit de punk. Nadat de punkgolf in 1977 zo goed als uitgewoed was, was er een voedingsbodem ontstaan voor bands die een ander geluid brachten. Een aantal van deze postpunk-bands brachten een donker geluid met veel reverb-effecten, eensnarige gitaarpartijen en lugubere zang. De bekendste bands waren Bauhaus, Joy Division, Siouxsie and the Banshees en The Damned.

De jaren 80
Begin jaren 80 komt het genre tot volledige wasdom. De bands The Sisters of Mercy, Fields of the Nephilim en The Southern Death Cult waren de bekendste uitdragers van het genre. De muziek bestond uit simpele rock of punk, met in reverb verdronken gitaarpartijen, en zware mannenzang. Uit The Sisters of Mercy komt later ook nog de band The Mission voort, die ook flink grasduinen in de gothic rock. Aan het eind van de jaren 80 verdwijnt het genre in de obscuriteit. Het genre wordt als pathetisch gezien door de muziekpers, vanwege de bombast. Het blijft ondergronds echter populair, en vooral in de USA en Duitsland vindt het veel navolging.

Tegenwoordig
Ook nu zijn er gothic rock-bands actief. De bekendste band van tegenwoordig zijn Diva Destruction, The Last Dance, Faith and the Muse en Cinema Strange. Vergeleken met de populaire bands uit de jaren 80, zijn deze bands wel veel extravaganter, maar de muziek is nog vrijwel hetzelfde. Vergeleken met het elektronische broertje Darkwave is het beduidend minder populair echter. Ook enkele van de oude bands maken nog muziek, hoewel The Sisters of Mercy elke betrokkenheid met Gothic ontkennen. Genregenoten Fields of the Nephilim maakten in December 2005 een opvallende comeback. Binnen Nederland is Clan of Xymox een bekende vertegenwoordiger, hoewel deze band meer bij Darkwave aanleunt. Hedendaagse Nederlandse Gothic rock-bands zijn Götterdämmerung en Fertile reality.

Metal
Gothic rock wordt soms gecombineerd met metal. Een bekend voorbeeld hiervan is het Amerikaanse Type O Negative, die op hun tweede album Bloody kisses als een metal uitvoering van The Sisters of Mercy begonnen te klinken. Binnen Duitsland zijn er meer van dit soort crossovers zoals Umbra et Imago, Oomph!, Letzte instanz en Subway to Sally. Binnen Nederland zijn Asrai en The Dreamside vertegenwoordigers van deze crossover stroming.

Bands als Within Temptation en Nightwish worden wel eens als Gothic rock aangeduid. Dit is echter ten onrechte. Deze bands vallen onder de Gothic metal, wat stilistisch gezien een subgenre van de progressieve metal is.

Andere namen
In de USA wordt Gothic rock ook wel aangeduid als Deathrock. In Engeland wordt het genre ook wel Batcave genoemd, een naam die afkomstig van een club eind jaren 70, die dit soort muziek veel draaide, en bands uit het genre liet optreden.

Bekendste bands
Siouxsie and the Banshees
Bauhaus
The Mission
The Last Dance
The Sisters of Mercy
Fields of the Nephilim
London After Midnight
Joy Division
Faith and the Muse
Cinema Strange
Bloody, Dead and Sexy


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Gothic_rock

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.