muziekbus
Dit artikel is 11-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

gospel

Vocale muziek gebasseerd op het traditioneel gezang in de kerken van zwarte Noord-Amerikanen. Essentieel onderdeel van soul. [Ned. lett. "evangelie"]. De gospel, de stadsversie van de negro spiritual, is een religieus gezang dat in de jaren '20 onder invloed van de jazz ontstond en tijdens de protestantse eredienst van de Noord-Amerikaanse zwarten werd (en wordt) gezongen.


Het voor de Afro-Amerikaanse volksmuziek en de jazz typische zogenaamde "call and response"-patroon speelt ook in de gospel een belangrijke rol. Dit patroon vindt zijn oorsprong in het voorlezen door de predikant uit het evangelie (call), waarbij bepaalde passages spontaan door uitroepen van de parochianen worden beantwoord (response). Deze uitroepen werden meer gezongen dan gesproken en werden ook vaak door handgeklap, het stampen met de voeten en/of instrumenten begeleid. Tegenwoordig zijn gospels een soort van eenvoudige liederen die zowel in de kerk als op een concert kunnen worden gezongen.

Als belangrijke vertegenwoordigers van het genre worden beschouwd: Mahalia Jackson, R. Tharbe, de Clara Ward Singers en de Edwin Hawkins Singers, die in 1969 met "Happy Day" een hit scoorden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.