muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gordon Jacob

Gordon Percival Septimus Jacob geboren Londen 5-7-1895, gestorven Saffron Walden 8-6-1984
Engels componist

Hij is bekend om zijn composities voor blaasinstrument en om zijn onderwijs publicaties

Gordon Jacob kreeg zijn opleiding aan Dulwich College. In 1914 nam hij dienst in de veld artillerie tijdens WO I. In 1917 werd hij krijgsgevangen genomen, hij was één van de 60 overlevenden uit een bataljon van 800 man.

Hij ging studeren aan het Royal College of Music, waar hij compositie, theorie en directie studeerde bij Stanford, Parry, Howells, Adrian Boult en Vaughan Williams. Hij gaf korte tijd les aan Birkbeck College en Morley College.

In 1924 werd hij leraar aan het Royal College of Music, tot hij in 1935 promoveerde aan de universiteit te Londen en hij professor compositie, orkestratie en theorie werd aan het RCM tot aan zijn pensioen in 1966. Onder zijn leerlingen waren Malcolm Arnold, Imogen Holst, Joseph Horovitz, Elizabeth Maconchy en Bernard Stevens. Hij trad ook op de voorgrond als publicist.

Het hoogtepunt van Jacob's bekendheid was in de vijftiger jaren, toen zijn Music for a Festival werd gebruikt voor het Festival of Britain in 1951 en zijn fanfare arrangement van het National Anthem, voor de kroning van koningin Elizabeth II in 1953.

De bewerkingen voor orkest en voor harmonie-orkest, die Jacob maakte, onder meer van muziek uit het Elizabethaanse tijdperk, wekten bij hem grote belangstelling voor de typische eigen kwaliteiten van ieder instrument, waarvan hij een speciale studie maakte, Orchestral technique (1931). Deze studie wordt gezien als een standaard leerboek.
Zijn knappe instrumentaties zijn opvallend, zijn instrumentale composities zijn dan ook meer karakteristiek voor zijn oeuvre, dan de talrijke vocale werken.
Gordon Jacob schreef voor de meeste genres, maar vooral orkestwerken, koorwerken en kamermuziekwerken. Zijn muziek is gematigd modern van stijl.

Werk: orkestmuziek, oa: Symphony no. 1 (1928-29) , Divertimento (1938), Symphony no. 2 (1943-44), symfonie voor strijkers (1943), Suites I, II en III (1941, 1948-49, 1949), variaties, Fantasy on the Alleluia Hymn (1949), concerten onder meer voor piano, altviool, hobo; kamermuziek; militaire muziek; koorwerken; balletten; filmmuziek

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.