muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gloria

liturgisch gezang. Het tweede deel van de vaste misgezangen, het ordinarium, van de r.k. mis, die begint met de tekst "Gloria in excelsis Deo"( = Glorie aan God in den hoge" ).

Gloria in excelsis Deo is de tekst van de grote doxologie. Een doxologie is in de Gregoriaanse muziek een gezongen lofspreuk. Dit gebruik is ontleend aan de doxologieën in gebeden van zowel het jodendom als het christendom en worden nog gebruikt in de liturgie. Naast de grote doxologie is er ook de kleine doxologie: Gloria Patri et Filio et Spiritui sancto (Eer zij aan de Vader en de Zoon en de Heilige Geest).

Gloria in excelsis Deo is een loflied op de Heilige Drieëenheid (een belangrijk dogma van de rooms-katholieke kerk), en de begintekst is ontleend aan het gezang van de engelen in de kerstnacht, zoals beschreven in het evangelie naar Lucas (Lukas 2:14). Tijdens de mis wordt het gelijk na het Kyrie gezongen of gebeden, maar niet tijdens de advent, vasten en tijdens Requiem-missen. Verbonden met het Kyriëgebed draagt het de smeekbede verder.

Het Gloria werd aanvankelijk alleen gezongen tijdens de nachtmis van Kerstmis. Vanaf de 5e eeuw mocht het, door toedoen van Paus Symmachus (498-514) door bisschoppen ook op zon- en feestdagen gezongen worden, door priesters alleen op Pasen. Vanaf de 11e eeuw heeft het Gloria echter een vaste plaats in de liturgie.

De tekst heeft vele componisten geïnspireerd: voorbeelden Zijn een cantate van Johann Sebastian Bach, een recent ontdekt werk van Georg Friedrich Händel, het eerste deel uit de Gloria van Antonio Vivaldi

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.