muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Glenn Gould

Glenn Gould speelt Bach, uit The Art of PianoGlenn Gould geboren 25-9-1932 Toronto, gestorven 4-10-1982 Toronto
Canadese pianist

Glenn Gould kreeg zijn eerste pianolessen al op driejarige leeftijd van zijn moeder (pianolerares) tot aan zijn tiende jaar. Op zijn tiende jaar begon Gould met lessen aan het Royal Conservatory of Music in Toronto, waar Alberto Guerrero tot 1952 zijn pianoleraar was. Hij studeerde orgel bij Frederick C. Silvester en theorie bij Leo Smith. In 1944 deed Gould mee aan het jaarlijkse Kiwanis Music Festival en won de piano trofee.

Als veertienjarige gaf hij zijn eerste optreden voor publiek en speelde het concert voor piano en orkest nr.4 van Ludwig van Beethoven.

Op 11 januari 1955 maakte hij zijn debuut in de VS in New York en tekende de volgende dag een platencontract met Columbia Masterworks (CBS). Glenn Gould's eerste opname van Bach's Goldberg Variations vond plaats in de CBS studio's in juni 1955. De opname werd direct alom bejubeld en werd een bestseller en lanceerde zijn carrière als internationale artiest. Hij maakte 60 opnamen met CBS Masterworks/Sony Classical.

In 1957 begon Gould aan zijn Europese tournee, waarbij hij eerst twee weken naar de Sovjet Unie ging en daarna naar Berlijn.

Op 10 april 1964 gaf Glenn Gould zijn laatste publieke optreden tijdens een recital in Los Angeles, hij was toen 32 jaar. Het besluit om te stoppen met optreden was o.a. omdat het leven van een toerende pianist erg zwaar is en hem in de weg zat bij zijn andere activiteiten waaronder, schrijven, uitzenden, componeren, dirigeren en experimenteren met technologie.
Ook gaf hij toe een grote hekel te hebben gekregen aan optreden en voelde hij dat hij de muziek beter ten dienste kon zijn in een opname studio dan in de concertzaal.
Gould: "At live concerts I feel demeaned, like a vaudevillian".

Gould, die het verkoos opvallend diep voor de piano te zitten, imponeerde door zeer eigenzinnige interpretaties van de werken die verre van trouw bleven aan het werk.

Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertolkers van de pianowerken van Johann Sebastian Bach. Glenn Gould stierf in Toronto op 4 oktober 1982, na een beroerte.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.