kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Glen Tetley

Amerikaanse choreograaf en balletdanser, geboren in 1926, overleden in 2007.

Tetley studeerde medicijnen, toen hij in 1945 na een voorstelling van het American Ballet Theatre besloot balletdanser te worden. Hij studeerde bij de lerares moderne dans en choreografe Hanya Holm en bekostigde die studie door de dansstudio schoon te houden. Met Holm werkte Tetley mee aan diverse musicals op Broadway, waaronder Kiss Me Kate van Cole Porter. Daarna werkte Tetley onder meer bij de New York City Opera (1951-1954).

Glen Tetley werd verder geschoold door Antony Tudor en Martha Graham. Van 1957 tot 1959 danste hij in het gezelschap van Martha Graham. Graham heeft volgens Tetley grote invloed op hem gehad, maar hij was gedwongen te vertrekken, toen bleek dat zij geen geld meer had om de dansers te betalen.

Tetley had in de jaren zestig van de vorige eeuw samen met Hans van Manen de leiding van het Nederlands Danstheater, toen een groep in een experimentele fase.

Sinds 1962 was Tetley vooral als choreograaf actief. Hij heeft meer dan vijftig balletten bedacht. Hij zet zijn werk vaak op muziek van vooraanstaande moderne componisten: Edgar Varése, Alban Berg en Arnold Schönberg.

Pierrot Lunaire (1962) is een van zijn bekendste balletten. Het Danstheater voerde dit ballet op muziek van Arnold Schönberg uit. Tetley danste zelf in de hoofdrol als een pierrot die op zijn levensreis zijn onschuld verliest.

Later legde hij zich toe op een verhaalloos balletexpressionisme.

Een van zijn beruchtste werken was zijn aandeel aan Mutations (1970) van Van Manen: daarin liet hij een duet naakt uitvoeren.

In de jaren zeventig werd zijn benaderingswijzer steeds klassieker, wat leidde tot gepolijste choreografieën met elegant lijnenspel.

Het Nationale Ballet nam in 1994 zijn Voluntaries (1973) op het repertoire, een werk waarin de gelifte vrouwen hun lichamen tijdens het zweven tot in een halve cirkel naar achteren buigen.

Glen Tetley is 24 januari op 80-jarige leeftijd in West Palm Beach, Florida, overleden aan kanker.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.