muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Girolamo Frescobaldi

Girolamo Frescobaldi geb. verm. 12-9-1583 Ferrara, gest. 1-3-1643 Rome
Italiaans componist en organist

Girolamo Frescobaldi kreeg zijn eerste muziekonderricht van zijn vader. Nadien werd hij de leerling van L. Luzzaschi die hem orgel- en klavecimbellessen gaf naast zangles en compositieleer. Vanaf 1604 was Frescobaldi werkzaam als organist en zanger in de Accademia di Santa Cecilia in Rome, daarna aan de kerk van Santa Maria in Trastaverete Rome.

Na een kort bezoek aan de Zuidelijke Nederlanden in gezelschap van aartsbisschop Bentivoglio, werd hij in 1608 benoemd tot organist aan de St. Pieter te Rome. Dit laatste ambt bekleedde hij tot aan zijn dood, weliswaar met een onderbreking van enkele jaren als domorganist te Mantua en Firenze in dienst van Ferdinando II de Medici.

Zijn grootste roem dankt Fescobaldi aan zijn meesterlijk orgelspel, dat hem in de rijen van de orgelvirtuozen een eerste plaats heeft verschaft. Ook als leraar nam hij een belangrijke plaats in, onder zijn leerlingen was Froberger de voornaamste.

Frescobaldi was zeer populair als zanger, orgel- en klavecimbelspeler en als improvisator. In Oostenrijk en Duitsland oefende hij een grote invloed uit op de ontwikkeling van de pianomuziek van de 17de eeuw.

Tot zijn muzikale nalatenschap behoren composities voor klavecimbel en orgel (fantasie├źn, toccata's, canzones, ricercares en capriccio's), vocale werken en kerkmuziek.
Werken: o.a. Primo libro delle Fantasie a quattro (1608); Primo libro del madrigali a cinque (1607); Secondo libro di toccate (1617); Ricercari e canzoni francesci (1615); Primo libro di capricci (1624); I fiori musicali (1635)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.