muziekbus
Dit artikel is 28-12-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Giovanni Sgambati

Italiaans componist, dirigent en pianist, geboren Rome 28 mei 1841, gestorven Rome 14 december 1914

biografie
Giovanni Sgambati, zoon van een Italiaanse vader en een Engelse moeder, kreeg al vroeg zijn eerste piano-onderricht en trad al op voor publiek op zijn zesde jaar. Hij verloor zijn vader in 1849 en zette zijn muzikale opleiding voort in Trevi in Umbria, waar zijn familie gedurende de jaren 1850 woonde. Sgambati was leerling van onder meer Barbieri. In Trevi schreef hij enkele kerkmuziekwerken en deed ervaring op als zanger en dirigent.

Sgambati keerde in 1860 terug naar zijn geboortestad Rome, waar hij zijn studie voortzette aan de Santa Cecilia Academie, waarvan hij in 1866 zijn diploma behaalde. Ook verwierf hij grote faam als virtuoos.

In 1862 ontmoette Sgambati Franz Liszt en werd diens leerling evenals een goede vriend. Liszt zag in Sgambati een gelegenheid om een Italiaans musicus op te leiden voor een carrière in de instrumentale muziek in plaats van de opera, waar het grootste deel van Italië op dat moment zo vol van was.

Sgambati op zijn beurt werd, als pianist en als dirigent, promotor van de muziek van Liszt en andere buitenlandse tijdgenoten, waaronder Beethoven. Hij dirigeerde de eerste Italiaanse uitvoeringen van de Dante Symfonie van Liszt.

In 1869 volgde Sgambati zijn leraar naar Duitsland, waar hij Anton Rubinstein leerde kennen, door wie hem in 1881 een positie als docent aan het conservatorium in Moskou werd aangeboden welke hij weigerde. In Rome richtte Sgambati met Pinelli in 1869 het Liceo Musicale op, conservatorium (gerelateerd aan de Cecilia Academie, waaraan hij zelf gestudeerd had, doch niet hetzelfde). Sgambati doceerde hier voor de rest van zijn leven.

Door zijn faam in het internationale pianocircuit kreeg hij de gelegenheid nieuwe werken van vernieuwende componisten waaronder Richard Wagner te horen. Hij ontmoette Wagner uiteindelijk in 1876 in Rome, die zich voor de uitgave van Sgambati's composities inzette. Voorts dirigeerde S. eigen werken in onder meer Londen, Parijs en in Duitsland.een gratis muziekschool voor arme studenten, wat in 1877 een officieel instituut werd en uiteindelijk bekend werd als het Cecilia

Zijn eerste boek met liederen verscheen in 1870 bij Schott Musik en zijn eerste symfonie werd in 1881 in het Palazzo del Quirinale uitgevoerd. In 1882 werd dit evenals een pianoconcerto ter gelegenheid van zijn eerste bezoek bezoek aan Engeland uitgevoerd en bij zijn tweede bezoek in 1891 werd zijn Sinfonia epitalamo uitgevoerd in het Phiharmonic.

Zijn belangrijkste werk het Messa da Requiem werd in 1901 in Rome uitgevoerd en werd lange tijd uitgevoerd op Italiaanse begrafenissen.

Giovanni Sgambati's invloed op de Italiaanse muzieksmaak was misschien groter dan de verdienste van zijn composities, die als gering wordt beschouwd.

Giovanni Sgambati componeerde orkestmuziek, kamermuziek, liederen en veel pianowerken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.