muziekbus
Dit artikel is 31-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Giovanni Palestrinaeigenlijk: Giovanni of Giannetto Pierluigi, ook genaamd Il Prenestino of Praenestinus, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Giovanni da Palestrina, geboren Palestrina ca 1525, gestorven Rome 2 februari 1594
Italiaans componist,

Giovanni Palestrini was eerst koorknaap aan de kathedraal van Palestrina en daarna in de Santa Maria Maggiore te Rome. Later werd hij organist en zanger aldaar en trouwde daar ook.

The Tallis Scholars, Nunc Dimittis van Giovanni Palestrina

In 1551 werd Palestrina aangesteld als zangmeester van de Capella Giulia in de St. Pieter te Rome. Echter, omdat hij een getrouwde leek was, werd hij na enkele maanden door een strengere Paus ontslagen.

Van 1555 tot 1561 leidde Palestrina de kerkmuziek in de San Giovanni in Laterano, tot 1567 in de Santa Maria Maggiore en van 1571 tot zijn dood weer in de Capella Giulia. Daarnaast bekleedde Palestrina nog andere functies, waaronder aan het Romeinse seminarie, bij de familie d'Este in Ferrara. Voorts onderhield hij nauwe relaties met de familie Gonzaga in Mantua, met vorst Buoncompagni, met de kring van Ph. Neri en met de in 1580 gestichte muziekschool van G. M. Nanino. In opdracht van de Paus werkte Palestrina in 1577 aan een vereenvoudiging van het gregoriaans.

In 1586 kreeg Palestrina de officiële titel van componist van de pauselijke hofkapel, vanwege zijn talrijke composities voor de Sixtijnse Kapel.

Palestrina werd, na zijn overlijden in 1594, onder grote belangstelling van musici en bewonderaars, begraven in de St Pieter. Hij werd ver buiten Italië geëerd als de grootste kerkcomponist van zijn tijd.

Met zijn missen schiep Palestrina het prototype van de kerkelijke acappella-stijl. De componist gaf opnieuw uitdrukking aan het religieuze in de kerkmuziek, dat door de Venetiaanse School was verdrongen. Terwille van de toegankelijkheid en het evenwicht componeerde hij, terwijl hij de kunstige polyfonie van de Nederlanders verder doorvoerde, meerstemmige gezangen zonder instrumentale begeleiding.

Palestrina's stijl was eeuwenlang het voorbeeld voor de katholieke kerkmuziek. Zijn oeuvre omvat ca 950 composities, waaronder 104 missen voor 4 tot acht stemmen, waarvan ruim 80 op liturgische thema's; een mis voor drie koren ter ere van de Heilige Cecilia (1585, samen met zes leerlingen en vrienden); 320 motetten, hymnen, lamentaties, magnificat, cantica, litanieën, psalmen, hoogliederen en het beroemde improperium; 187 madrigalen en canzonen voor drie tot zeven stemmen, acht ricercari en enkele zangvocalisen. Het meeste werd al tijdens zijn leven of kort na zijn dood uitgegeven in verscheidene oplagen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.