muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gian Carlo Menotti

Gian Carlo Menotti - A Composer's Life in Two WorldsGian Carlo Menotti geboren Cadegliano/Lombardije 7-7-1911, gestorven Monte Carlo 1-2-2007
Amerikaanse componist en librettist van Italiaanse afkomst

Naamsvariant: Giancarlo Menotti

Gian Carlo Menotti begon op zijn zevende jaar, onder leiding van zijn moeder, liederen te componeren en 4 jaar later schreef hij de tekst en de muziek voor zijn eerste opera The Death of Pierrot. Van 1923-27 studeerde Menotti aan het Verdi conservatorium in Milaan.

Na de dood van zijn vader nam zijn moeder hem in 1928 mee naar Amerika, waar hij compositielessen nam bij Rosario Scalero aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia (1928-1933). Zijn medestudenten waren onder meer Leonard Bernstein en Samuel Barber, die Menotti's levenspartner en werkpartner werd. Hier beleefde ook zijn eerste volwassen eenakter opera, Amelia al ballo (Amelia goes to the ball), een succesvolle première in 1937. Dit leidde tot een opdracht van de National Broadcasting Company (NBC) om een opera speciaal voor de radio te schrijven, The Old Maid and the Thief (1939). Zijn opera The island of God beleefde zijn première in 1942 in de Metropolitan Opera.

Menotti's eerste ballet, Sebastian, volgde in 1944 en hij schreef hiervoor zowel de muziek als het scenario. Na de première van zijn Piano Concerto in 1945, keerde Menotti terug naar de opera met The Medium (1946) gevolgd door The Telephone (1947), welke allebei een internationaal succes werden.

Patricia Neway in The Consul

Van 1948 tot 1955 was Menotti leraar compositie aan het Curtis Institute. In deze jaren ontstonden zijn bekendste opera's, waaronder The consul (1950), waarmee hij in 1954 de Pulitzer Prize en de New York Drama Critics Circle award as the best musical play of the year won, en het allerbekendste werk van Menotti de kerstklassieker, Amahl and the night visitors, gecomponeerd voor NBC-TV in 1951. Deze opera beleefde de 50ste verjaardag van zijn première in 2001 en beleeft jaarlijks honderden uitvoeringen.

In 1958 stichtte Gian Carlo Menotti in Spoleto Italië, het Festival der twee Werelden, waarover hij ruim elf jaar de artistieke leiding voerde. Toegewijd aan de culturele samenwerking van Europa en Amerika in een programma dat alle kunsten omarmt, is het Spoleto Festival een van de populairste festivals in Europa. Het festival werd letterlijk "van twee werelden" in 1977 bij de stichting van Spoleto USA in Charleston, South Carolina, dat hij tot 1993 leidde, toen hij directeur van het Teatro dell'Opera di Roma (het operahuis te Rome) werd.

In 1984 kreeg Menotti de Kennedy Center Honor voor lifetime achievement in the arts. Hij werd in 1991 gekozen tot "Musician of the Year" door muzikaal Amerika.

Menotti schreef de teksten voor al zijn opera's zelf, allemaal met Engels als originele taal, behalve Amelia Goes to the Ball, The Island God en The Last Savage, die eerst in het Italiaans geschreven waren.

Andere opera's waren The Singing Child (1993) en Goya (1986), geschreven voor Plácido Domingo en voor het eerst uitgevoerd door de Washington Opera. Andere vocale werken Jacob's Prayer (1997), een opdracht van de American Choral Directors Association, Gloria, geschreven als deel van een gezamenlijke Mis voor de viering van de Nobel Prijs voor de Vrede in 1995, For the Death of Orpheus, met een première door het Atlanta Symphony Orchestra geleid door Robert Shaw in november 1990, en Llama de Amor Viva, dat in april 1991 in première ging.
Verder schreef Menotti balletten waaronder, Errand into the Maze (1946, in het 2005 repertoire van de Martha Graham Dance Company), The Unicorn, the Gorgon, and the Manticore (1956); Pastorale for Piano and Strings (1934); Poemetti, een suite van pianostukjes voor kinderen (1937); The Hero (1952), een lied op tekst van Robert Horan; Canti della Lontananza, een cyclus van zeven liederen (1967). Hij schreef ook de libretti voor Samuel Barber's opera's Vanessa en A Hand of Bridge en kamermuziek

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.