muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Giambattista Martini

Giambattista Martini (Padre Martini)Giambattista Martini geboren 24 april 1706 in Bologna, gestorven 4 oktober 1784 in Bologna
Italiaans componist en muziektheoreticus

Giovanni Battista Martini studeerde literatuur en natuurwetenschappen en had les in cembalo- en vioolspel, in zang en in contrapunt. In 1721 trad hij toe tot de franciscanerorde, acht jaar later werd hij tot priester gewijd. Vanaf 1725? vervulde de als Padre Martini bekend geworden franciscaan de post van kapelmeester aan de San Francesco in Bologna.

Zijn muziektheoretische geschriften hebben hem in Italiƫ tot een van de belangrijkste autoriteiten op het gebied van de muziek gemaakt. Een van Giambattista Martini's belangrijkste geschriften is een groots opgezette, driedelige, niet voltooide Storia Della Musica (1757-1781), dat voornamelijk over de muziek van de Oudheid handelt.

Ook als leraar genoot Martini een enorme reputatie. Hij werd door beroemde componisten als N. Jommelli, F. Bertoni, S. Mattei, J.C. Bach en W.A. Mozart bezocht om muzikaal onderricht van hem te krijgen. De jonge Mozart studeerde in 1770 enige tijd bij hem (Mozart was toen 14 jaar en had al een omvangrijk en volwassen oeuvre op zijn naam staan).

Padre Martini, een overtuigd aanhanger van de mathematische verklaring van de muziek, hield zich ook met componeren bezig en schreef o.a. missen, oratoria, concerten, orgelsonates, kamerduetten en canons. Nog altijd maakt zijn bibliotheek, die uit zo'n 17.000 banden bestaat, het belangrijkste gedeelte uit van de muziekbibliotheek van het conservatorium van Bologna.

Werk: Esemplare ossia saggio fondamentale pratico di contrapunto (1774-75); Onomasticum seu Synopsis musicarum graecarum etc. (1763); Dissertatio de usu progressionis geometricae in musica (1766); Compendio della teoria de numeri per uso del musico (1769).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.