muziekbus
Dit artikel is 20-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gerhard Alfred Joseph Schmidt-Gaden

Gerhard Schmidt-Gaden, Duits koordirigent, geboren 19 juni 1937 in Karlsbad

Gerhard Schmidt-Gaden studeerde directie onder Kurt Eichhorn aan de Muziekacademie in München. Voorts studeerde hij drie jaar bij Kurt Thomas, evenals J.S. Bach cantor aan de Thomaskerk in Leipzig. De zangleraren van Schmidt-Gaden waren onder meer Helge Roswaenge (München), Otto Iro (Wenen) en Mario Tonelli (Florence).

Schmidt-Gaden werkte meer dan vijfentwintig jaar nauw samen met Carl Orff en was leraar aan het Orff Instituut. Hij nam met zijn koor het gehele Tölzer Knabenchor, Orff's Schulwerk op. Zijn muzikale ontwikkeling is zeer beïnvloed door zijn nauwe samenwerking met Nikolaus Harnoncourt voor vele opnamen en concerten sinds 1973.

Schmidt-Gaden heeft een internationale reputatie opgebouwd als zangleraar en als specialist in vocale training van kinderen.

Van 1980 tot 1988 had hij een leerstoel koordirectie aan het Mozarteum in Salzburg. Tussen 1984 en 1989 werkte Schmidt-Gaden ook als koormeester van het koor in La Scala in Milaan. Zijn vaardigheid als oratorio dirigent werd bekend op het English Bach Festival, verschillende Bach Festivals in Duitsland en op het Mozart Festival in Würzburg, het Berlijn en het Israël Festival. Schmidt-Gaden werd uitgenodigd als gastdirigent voor het Salzburg Festival, de Scala in Milaan en het Teatro La Fenice in Venetië. Verder is Gerhard Schmidt-Gaden artsitiek directeur van het Israel Bach Festival, sinds zijn oprichting in 1994.

Hij gaf cursussen stemtraining, voor zangers, koormeesters en muziekleraren in Europa, Afrika en Azië. Zijn boek Wege der Stimmbildung (Ways of vocal training) werd in 1992 gepubliceerd en is een best seller op zijn gebied. Verscheidene van zijn opnamen zoals Bach's Kerstoratorio (BWV 248) hebben internationale prijzen gewonnen.

In 1983 werd Schmidt-Gaden het Verdienstkreuz toegekend door de Federale Republiek Duitsland.

websites: www.bach-cantatas.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.