muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gerard Hoffnung

Gerard Hoffnung geboren 22-3-1925 Berlijn, gestorven 28-9-1959 Londen
Engelse tubaspeler, musicus, cartoonist en karikaturist

Berlijn geboren als zoon van een Joods echtpaar in goeden doen. In 1939 vertrok hij met zijn moeder naar Engeland.

Hoffnung stierf twintig jaar later aan de gevolgen van een hersenbloeding, maar had veel bereikt in die korte tijd, als artiest, cartoonist, karikaturist, tubaspeler impressario, radiomaker, verteller en publiek spreker (zeer gezocht spreker bij de Oxford en Cambridge Unions)

Gerard Hoffnung publiceerde een serie boeken met tekeningen die een beetje de gek staken met dirigenten en orkestmuzikanten. Na zijn dood werden enkele hiervan omgezet in een korte animatiefilm door Halas en Batchelor, getiteld The Hoffnung Symphony Orchestra, die verschillende prijzen won in 1965-66.

Men herinnerd zich hem waarschijnlijk het beste vanwege zijn drie Muziek Festivals in de Royal Albert Hall in Londen. Hier werden humoristische muzikale werken uitgevoerd, speciaal voor deze gelegenheid in opdracht geschreven door de tien hedendaagse componisten van de dag. De humor ligt vooral in de timing. Een goed voorbeeld is de Bricklayer's Lament, dat een onderdeel vormde van zijn Oxford Union Speech in 1958.

Hoffnung's excentrieke en humoristische persoonlijkheid overschaduwde zijn bedachtzame en serieuze kant. Hij werd lid van de Quakers in 1955 en was actief in hun programma van gevangenen bezoek.

Hij leerde de tuba goed genoeg bespelen om op te treden in het Tuba Concerto van Vaughan Williams, alsook om een actief deelnemer van het Morley College Orchestra te zijn, een hooggewaardeerd amateur ensemble in Londen.

Het huis van Hoffnung functioneerde als een soort salon voor musici, artiesten, schrijvers en vrienden.

Na zijn dood werd zijn concert concept levend gehouden door zijn weduwe Annetta en medewerkers. De laatste werd uitgevoerd in Lausanne in Zwitserland op 31 december 2005.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.