muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gerald Barry

Gerald Barry geb. County Clare 1952
Iers componist

Gerald Barry studeerde compositie bij Stockhausen en Kagel. Hij kwam voor het eerst in de publieke belangstelling in 1979 met zijn radicale werken voor ensemble "______" en "ø". Sindsdien heeft hij veel opdrachten gekregen van de BBC, w.o. Chevaux-de-frise voor het Ulster Orchestra en Hard D voor de Volharding.

Zijn opera The Intelligence Park, een opdracht van het instituut voor Contemporary Arts in Londen, werd voor het eerst uitgevoerd in 1990 en een tweede opera The Triumph of Beauty and Deceit, werd geschreven voor Channel 4 televisie. In 1997 gaf de Hessischer Rundfunk opdracht voor The Road voor het Radio Symfonie Orkest van Frankfurt en in 1998 voerde het Beierse Radio Symfonie Orkest de Duitse première van The Conquest of Ireland.

Wiener Blut en Dead March waren opdrachten van de Birmingham Contemporary Music Group (BCMG) om concerten te geven in Engeland en Frankrijk. God Save the Queen voor koor, was een opdracht van de South Bank Centre, Londen, voor de vijftigste verjaardag van de Royal Festival Hall, en de première werd uitgevoerd door het London Sinfonietta in 2001. Gerald Barry was een ster-componist bij de Festivals van Aldeburgh, Almeida en Huddersfield in 2002.

In 2005 ging zijn derde opera The Bitter Tears of Petra von Kant zowel in Dublin als in Londen in première uitgevoerd door het RTÉ National Symphony Orchestra en de English National Opera. Er werd ook een CD door RTÉ uitgebracht.

Barry's muziek is verder opgenomen door de NMC, Largo, Black Box, Marco Polo en Challenge labels. Gerald Barry is lid van Aosdána, de door de staat gesponsorde academie van creatieve artiesten van Ierland.

Bron: www.cmc.ie

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.