muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Georges OnslowFrans componist van Engelse afkomst, André George Louis Onslow geboren Clermont-Ferrand 27 juli 1784, gestorven aldaar 3 oktober 1853

George Onslow stamde uit een oude aristocratische Britse familie, waarvan verscheidenen leden een belangrijke rol hadden gespeeld in het Britse politieke leven (drie van hen waren Speaker in de Chamber of Commons). Hij werd geboren in Clermont-Ferrand in Frankrijk, omdat zijn vader zich daar na een familieschandaal, dat hem dwong zijn moederland te verlaten, had gevestigd.

Tot de Revolutie in 1789 leidden ze een rustig leven. In 1793 werd zijn vader Edward Onslow, ondanks zijn vriendschap met Couthon, gevangen gezet vanwege zijn nationaliteit en werd in 1797 tot ballingschap gedwongen. Zijn zoon George gaat met hem mee.

Tussen 1798 en 1806 studeerde George Onslow piano bij verschillende leraren in het bijzonder Johann Baptist Cramer, Dussek en Hüllmandel die doceerden in Londen. Hij verbleef in Duitsland en Oostenrijk, waar hij zijn training als instrumentalist kan vervolmaken. Zijn vaders ballingschap eindigde in 1804.

Onslow was helemaal niet van plan om een artiest te worden, laat staan een componist, piano studeren was gewoon een onderdeel van zijn opvoeding evenals wiskunde, geschiedenis, schermen, paardrijden, tekenen etc. Onslow heeft nooit een recital gegeven als pianist, hij was wel bereid in Clermont te laten zien hoe hij kon improviseren. Ook oefende hij zich als amateur in het spelen van de cello zodat hij lid kon worden van een kwartet van vrienden met wie hij Mozart, Haydn en de jonge Beethoven speelde.

Toen hij de ouverture van de opera Stratonice van Méhul beluisterde, besloot hij om componist te worden. Hij is dan 22 jaar. Zijn eerste pogingen, een stuk bestaande uit drie strijkkwintetten is zo succesvol dat zijn vrienden, Pleyel, zijn uitgever en zijn uitvoerders erop aandringen dat hij doorzet.
Er volgen vele kamermuziekstukken, maar Onslow beseft zijn gebreken en besluit zijn theoretische kennis te voltooien door te gaan studeren bij Anton Reicha, die zijn enige compositieleraar blijft. Zijn invloed zou zowel esthetisch als stylistisch beslissend zijn.

Onslow krijgt vervolgens een prachtige carrière, die hem tot een leidende componist van het muzikale leven in de eerste helft van de 19de eeuw maakt. Hij werd gespeeld door de grootste muzikanten van zijn tijd en zijn naam stond naast die van Mozart, Haydn en Beethoven. Hij kreeg de bijnaam "de Franse Beethoven" en was de enige muzikant, tenminste in Frankrijk, die zich geheel aan kamermuziek wijdde. George Onslow componeerde 36 strijkkwartetten en 34 strijkkwintetten, die zijn bekendste en beroemdste werken zijn. Voorts componeerde hij 10 pianotrio's, drie piano kwintetten, een kwintet voor piano en blazers, 2 sextetten voor blazers en piano, een septet voor blazers en piano, een nonet voor strijkers en blazers, 6 sonates voor viool en piano en een voor cello en piano, 4 symfonieën en opera's.

Onslow werd vooral beroemd in Duitsland, waar hij zeer bewonderd en geprezen werd. Hij was zeer bekend onder de musici en het publiek. Zijn tijdgenoten Beethoven, Schubert, Schumann en Mendelssohn bewonderden hem. Uitgevers als Breitkopf & Härtel, Kistner en Schirmer waren onder de velen die zijn muziek uitbrachten. Zijn reputatie was van dien aard dat hij gekozen werd om Luigi Cherubini op te volgen als directeur van de prestigieuze Académie des Beaux-Arts, vanwege zijn excellente kamermuziek. Des te meer bijzonder aangezien er in Frankrijk een opera gekte heerste.

Na de Eerste Wereldoorlog echter raakte Onslow's muziek in de vergetelheid, zoals die van zovele goede componisten en tot aan 1984, zijn 200ste verjaardag bleef hij vrijwel onbekend.

website: george.onslow.free.fr


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.